Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe gaan we van het gas af?

  •  
19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gas - publiek domein

© Bron: piviso

Na de zoveelste aardbeving, een stevig debat in de Tweede Kamer en een protestmars ligt de aardgaswinning in Groningen deze week weer flink onder vuur. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen moet de kraan nog radicaler terug worden gedraaid vanwege de veiligheid.
Op termijn moet de kraan helemaal dicht. Want niet alleen Groningen moet van het gas af, heel Nederland moet aardgasvrij worden. Het kabinet wil dat uiterlijk in 2050 realiseren. Of dat ook lukt is nog de vraag. Volgens Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), lopen we op dit moment behoorlijk achter de feiten aan. Sterker nog, er gaan dagelijks meer woningen aan het aardgas, dan ervan af.

Actie

Volgens Van der Gaag moet er snel iets gebeuren. Hij vindt het noodzakelijk dat aardgasvrij goedkoper wordt dan aardgas. Zo zou de belasting op aardgas volgend jaar flink moeten worden verhoogd. Verder pleit hij voor een soort menukaart voor gemeenten, zodat iedereen er snel achter kan komen wat het beste groene alternatief is voor aardgas.
Olof van der Gaag bespreekt zijn plannen binnenkort als hij aan de onderhandelingstafel van het nieuwe energieakkoord zit. Dit overleg tussen de overheid en tientallen maatschappelijke organisaties en bedrijven gaat de komende maanden weer verder. Uiteindelijk moet er een soort energieakkoord 2.0 komen dat het vorige akkoord, dat tot 2023 loopt, vervangt.
De NVDE en MilieuCentraal beginnen maandag met een campagne over energiebesparing en de verduurzaming van onze huizen. Meer informatie staat hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

geovli
geovli24 jan. 2018 - 13:24

Vd Haag wil een belastingverhoging op aardgas. Dat is een oneerlijke maatregel die mensen treft die in een ouder huis wonen. Behalve extra kosten voor isolatie worden zij nu ook slachtoffer van dit voorstel. De overheid heeft de bevolking aan het aardgas gezet en nu  komt de rekening weer bij de mensen terug. Ook huurders zullen onevenredig worden getroffen omdat woningcorporaties de transitiekosten via huurverhogingen zullen doorberekenen. Geen strafbelasting maar positieve stimulering zal beter helpen.

rob dubbeld
rob dubbeld21 jan. 2018 - 12:59

Het enige dat mij stoort in het gesprek met v d Gaaf is de vermelding van de Pelletkachel met de mogelijke subsidie hierop! Houtstook en dus ook die van de Pelletkachel is zeer vervuilend en milieubelastend , vooral in woonwijken ! Tevens is recentelijk bij Houtrook.nl ook al aangegeven dat als je hem hebt hem zeker niet te gebruiken als hoofdverwarming vanwege de milieubelasting ! Alleen als sfeerkachel maar beter helemaal niet ! Houtstook in dichtbevolkte gebieden is fout en giftig vanwege de vrijkomende schadelijke stoffen ! Hoort zeg het voort!Meldt dit ook aan v d Gaag

betgemeline5
betgemeline519 jan. 2018 - 20:15

Tja Rusland wil ons gas wel hebben en daar verdient onze overheid dan weer aan.  Heus, het laat die partijen koud wat het betekent voor de Groningers die al generaties lang leven op  hun dierbare grond.  Machtshebbers en zakkenvullers stelen de grond in feite  onder hun voeten af.In feite is het hetzelfde als de oliepalmbouw ten koste van de dieren en mensen die al eeuwenlangin de regenwouden leven. En hetzelfde geldt voor de vervloekte Columbus die de toon aangaf om het Amerika te stelen van de Indianen.  Verachtelijke wezens denken alleen maar aan macht en geld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.