Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe een vliegveld natuurgebied wordt

  •  
18-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Voormalige vliegbasis Twenthe is een groot natuurgebied met een lange geschiedenis. In 1931 opende het toen nog commerciële vliegveld, en in 1932 landde de Graf Zeppelin er op spectaculaire wijze. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld door de Duitsers in beslag genomen, en na de oorlog werd het tot 2007 gebruikt als militaire vliegbasis. 

Groot kalkmos

Het gebied ademt historie. Niet alleen bleven belangrijke gebouwen bewaard; ook de natuur is een antwoord op de lange geschiedenis van het gebied. Zoals het unieke, groot kalkmos dat is meegelift met het kalkrijke beton van de Duitsers. Dit mos groeit alleen op deze plek en nergens anders in Nederland.

Veldleeuwerik

Ook werd het vliegveld jarenlang heel kort gemaaid waardoor een belangrijk broedgebied ontstond voor kleine vogels zoals de veldleeuwerik die houden van openheid. En het een ideale terrein voor maar liefst 27 soorten vlinders. Daarnaast verschraalde door het maaien de bodem, waardoor een bloemenzee is ontstaan met zeldzame plantensoorten. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.