Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe dieren het doen: de egel

  •  
16-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
968 keer bekeken
  •  
Parende_egels_van_Pierre.jpg
Voor egels (Eraniceus europaeus) is een ruig nummertje uitgesloten. Met zulke stekels begin je daar gewoon niet aan. Egels doen het daarom, precies als de oude grap zegt: heel voorzichtig. Een egelman moet ook geen haast hebben want zolang zijn uitverkorene er geen zin in heeft staan haar stekels overeind. Pas als hij haar heeft overtuigd worden alle stekels plat gelegd en kan het paringsspel beginnen. Egelvrouwen hoeven daarom in tegenstelling tot eendendames, niet bang te zijn dat ze verkracht worden.  
Egels zijn slaapkoppen
Egels houden van natuurlijke tuinen met veel hagen en onderbegroeiing. Als er maar genoeg te eten is en voldoende plek om te schuilen. Ze bouwen hun nest op een droge plek. Het wordt zorgvuldig 0bekleed met bladeren, takjes, mos en gras. De egel is een echte slaapkop: ze slapen zolang het licht is en pas in de schemer worden ze actief. Ook de winter brengen ze grotendeels slapend door. Volwassen egels zijn niet erg op elkaars gezelschap gesteld. Als je het geluk hebt om twee egels door de tuin te zien wandelen dan is het een moeder met jong, of het is een stel dat in paringstijd achter elkaar aan zit.
Luidruchtige minnaar
Een egel op vrijersvoeten kun je niet missen. Met veel gegrom en geknor probeert de egelman z’n geliefde te verleiden. Hij kan hierbij zoveel herrie maken dat het lijkt alsof er een groep everzwijnen door de tuin dendert. Als het vrouwtje haar stekels plat legt en haar staart omhoog wipt klimt hij bij haar achterop. Hij beschikt over een uitzonderlijk lange piemel die nodig is om het zaad op de juiste plek te deponeren. Want egels doen het, net als bijna alle zoogdieren, gewoon op z’n hondjes. Lange tijd heeft men gedacht dat egels buik aan buik paarden, om de stekels te ontwijken. Pas in 1948 stelde bioloog Stieve vast dat het mannetje achter op het vrouwtje kroop.
Opvoeden is vakwerk
Na ongeveer twee maanden worden er drie tot tien blinde naakte jongen geboren. Binnen een dag komen de stekels tevoorschijn en na drie weken lijken de jongen op hun ouders. Tegen die tijd worden ze door moe uit het nest gebonjourd. De meeste egels die wij zien zijn platgereden stekelmatjes met de bloederige resten er vaak nog aan. Ik heb ooit geprobeerd twee egeljongen groot te brengen die wanhopig probeerden te drinken bij hun doodgereden moeder. Ze hebben het niet overleefd. Jonge egels opvoeden is vakwerk. Breng de diertjes altijd naar een egelopvangcentrum. En geef ze nooit melk, dat is vergif.
Tekst: Carla van Lingen. Uit: Passie en Paring in de achtertuin. KNNV Uitgeverij
Foto : Pierre1406. Kijk voor de nieuwste foto's van Pierre op Vroege Vogels Fotogalerij
Nog meer voorjaarskriebels: Paddensex; Liefdesleven van de Rosse ; Mollenliefde ; Huismuis op vrijersvoeten ; Heggenmus gaat vreemd , Hoe slakken het doen I;  Hoe slakken het doen II.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.