Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe de raaf in Nederland weer terugkwam

08-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
Raaf__foto_Marc_Gottenbos_.jpg

Raaf

© Fotograaf Marc Gottenbos

Sinds een halve eeuw broedt de raaf weer in ons land. Bioloog en journalist René Zanderink is in de geschiedenis gedoken van deze grote kraaiachtige en ontdekte wat er allemaal uit de kast is gehaald om de soort weer in Nederland te herintroduceren. Het is een wonderlijk verhaal van een ravenzoektocht die eindigt in de DDR.

Raaf als lijkenpikker

De raaf had het in het begin van de vorige eeuw niet makkelijk in Europa. Op de conventie van Parijs in 1902 werd de soort zelfs als ‘schadelijke vogel’ erkend. De raaf had een slechte naam en stond bekend als lijkenpikker en galgvogel. En die slechte naam had grote gevolgen. De zwarte vogel werd flink bejaagd en raveneieren werden weggehaald. Hiermee verdween de vogel uiteindelijk uit Nederland.

Raven uit de DDR

René Zanderink ontdekte dat enkele Nederlanders in de jaren 60 over de grenzen op zoek gingen naar raven, om in Nederland uit te zetten. Uiteindelijk kwamen ze onder meer in de dierentuin van het Oost-Duitse Rostock terecht. Met een auto vol raven reden ze de spannende tocht naar Nederland. De vogels werden uiteindelijk uitgezet op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De rest is geschiedenis. Nu een halve eeuw later heeft de raaf zich over een flink deel van Nederland verspreid.

Meer over:

raven, raaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.