Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vertraagde dracht bij de ree

  •  
17-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1989 keer bekeken
  •  
reeen ree

Ree

© Reeeën, fotograaf gerkevisser

Misschien heb je wel het geluk om af en toe een ree te zien! Maar hoe zie je wie de mannetjes zijn en wie de vrouwtjes?

Man of vrouw?

De mannen worden bokken genoemd en de vrouwen heten geiten. Het belangrijkste kenmerk van de bok is het gewei, dat dragen alleen de mannen. Ze werpen die elk jaar af, maar de groei van een nieuw gewei begint direct. Inmiddels zijn bijna alle geweien van reeën weer volgroeid. Een andere manier om een bok van een geit te onderscheiden is op dit moment heel eenvoudig. Ze krijgen nu jongen dus die moeten natuurlijk bij de moeder drinken! 

Vertraagde dracht

Er gebeurde iets heel bijzonders aan het begin van het leven van deze reekalveren. Nadat het mannetje met een vrouwtje paarde, belandde de bevruchte eicel in de baarmoeder. Hierna volgde een periode van wel vier maanden waarin de vrucht nauwelijks groeide. Pas rond afgelopen december begon de celdeling en groeide het embryo uit tot een prachtig reekalf. Er was dus sprake van een vertraagde dracht. Een groot voordeel daarvan is dat de jongen geboren worden wanneer er voor jonge reeën weer genoeg te eten is, zoals verse kruiden en jonge bladeren.

Met dank aan Nature Today!

Beeld: Michael de Vries - Hans Huisman - M. van Rinsum - Hans Wolters - Marthijn Brinks - Henkiebnlaak

Meer over:

ree
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.