Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hitteprotocol uitbreiden voor stallen

26 aug 2016
  •  
leestijd 2 minuten
varken_slachthuis.jpg

© Een zeug op weg naar het slachthuis. Foto: MargreetS

Nu de zomer eindelijk losbarst in Nederland, hebben varkens het zwaar. Zodra de temperatuur boven 25 °C uitstijgt, krijgen zij namelijk last van hittestress; een aandoening die potentieel dodelijk is. Het nieuwe hitteprotocol, dat deze dagen voor het eerst van kracht is, is een stap in de goede richting, maar gaat nog lang niet ver genoeg volgens Varkens in Nood.
 
Anders dan mensen kunnen varkens niet zweten. Daardoor ontstaat snel oververhitting, met apathie, miskramen bij zeugen, uitdroging en hartfalen als gevolg. De enige effectieve manier voor varkens om warmte kwijt te raken, is door een duik in een modderig poeltje. Maar modderbaden zijn in de vee-industrie een ongekende luxe. Nu het buiten 31 °C is, en de staltemperatuur gemiddeld nog 5 graden hoger ligt, hebben varkens het daarom loodzwaar.

Warmtebeheersing niet verplicht

Sommige boeren proberen hun dieren verkoeling te bieden door het dak van de stal nat te spuiten of extra water aan de dieren te geven, maar deze maatregelen hebben het effect van een druppel op een gloeiende plaat. Stallen zijn namelijk vaak overvol en zitten potdicht, en er wordt te weinig geïnvesteerd in maatregelen om de stallen te koelen. En anders dan bijvoorbeeld in Engeland, Denemarken en Duitsland, zijn boeren niet wettelijk verplicht om aan warmtebeheersing te doen.
 
Daarom eist Varkens in Nood dat het onlangs ingevoerde hitteprotocol wordt uitgebreid. Op dit moment gelden er al regels voor transport, waarvan het belangrijkste is dat varkens bij een maximumtemperatuur van 27 °C al ’s ochtends vroeg ingeladen worden en dat er bij temperaturen van boven de 35 °C helemaal niet meer wordt gereden. Vooral deze laatste temperatuur zou drastisch moeten worden verlaagd. Minstens even belangrijk: het hitteprotocol moet worden uitgebreid met bindende afspraken voor de temperatuur in de stal.
Bron: Varkens in Nood

Meer over:

hitte, varken

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar