Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hitteprotocol bij veetransport werkt matig

  •  
26-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
P8250011
Vanaf 1 juli is een hitteprotocol in werking getreden voor het veevervoer om de dieren te beschermen tegen de tropische hitte in Nederland. Bij temperaturen boven de 25 graden ontstaat er hittestress en uitdroging bij de dieren en het hitteprotocol zou ze moeten beschermen door enkele maatregelen. Maar hoe pakt dit nu uit in de praktijk?

Maatregelen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel (LNV) heeft met onder meer veetransporteurs en slachthuizen in een protocol vastgelegd hoe varkens, runderen en andere dieren tijdens het vervoer het best kunnen worden beschermd tegen uitdroging en hittestress. Zo kunnen transporteurs voorkomen dat de dieren die ze vervoeren te veel lijden onder de verwachte hoge temperaturen.
Bij een temperatuur boven de 27 graden worden verschillende maatregelen genomen. Zo gaan controleurs en dierenartsen van de NVWA (De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) al om 04:00 uur aan het werk bij exporttransporten, twee uur eerder dan normaal. Rond die tijd is het minder warm, waardoor het op transport gaan minder belastend is voor de dieren. De keuringstijden lopen van 04:00 uur tot 22:00 uur. Zodra de temperatuur boven de 27 graden uitkomt, mogen transporteurs hun veewagens bovendien minder vol laden. Onderweg moeten ze waar mogelijk in de schaduw parkeren. Als de buitentemperatuur boven de 35 graden uitkomt, geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voortaan geen vergunningen meer af voor veetransporten. De NVWA voert onderweg extra controles uit om te controleren op temperatuur ter plaatse, noodplan, watervoorziening en ventilatie. Indien nodig kunnen zij boetes of waarschuwingen uitschrijven.

Eyes on Animals

Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals voert ook controles uit op de veetransportroutes en bij de slachthuizen of het hitteprotocol wordt nageleefd door de chauffeurs. Ze controleren met name de beladingsdichtheid, de temperatuur, de aanwezigheid van ventilatoren en of de trucks in de schaduw kunnen wachten voor de slachterij. In dit geval voerden ze een controle uit in Duitsland om de export van varkens te controleren. Ongeveer de helft van de trucks bleek hun beladingsdichtheid te hebben aangepast. 
Door het hitteprotocol vertrekken alle vrachtwagens zo vroeg mogelijk en komen daardoor tegelijk aan bij het slachthuis. Juist op een tijdstip dat de zon al op volle sterkte schijnt. Zonder de koele wind van het transport en de wachttijd van ongeveer twee uur voor het slachthuis, soms in de zon, krijgen de dieren last van hittestress en uitdroging. Ze beginnen onderling te vechten of te hyperventileren.
Het hitteprotocol geldt overigens alleen voor het transport van varkens, runderen, schapen en geiten. Opvallend genoeg gelden de maatregelen niet voor paarden en pluimvee.

Meer over:

varkens, hitte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.