Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hitteprotocol beschermt vee tijdens vervoer

  •  
23-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
veetransport_varkens_biggen.jpg
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanwege de verwachte warme dagen ook 's nachts veetransporten controleren. Woensdag treedt een hitteprotocol in werking, waardoor controleurs en dierenartsen al om 04.00 uur aan het werk gaan, twee uur eerder dan normaal.
In het protocol hebben de overheid, veetransporteurs en slachthuizen vastgelegd hoe varkens, runderen, schapen en geiten tijdens het vervoer het best worden beschermd tegen uitdroging en hittestress.
Transporteurs kunnen zo voorkomen dat de dieren die ze vervoeren te veel lijden onder de verwachte tropische temperaturen. Het is overigens de tweede keer dat het hitteprotocol wordt ingezet, aldus een woordvoerder van de NVWA dinsdag. De eerste keer was op 19 juli, toen er ook sprake was van tropische temperaturen.
Komt het kwik boven de 35 graden dan mag vee helemaal niet vervoerd worden. Weeronline verwacht woensdag maxima van 30 graden of net iets hoger, donderdag wordt het volgens het weerbureau in het midden en zuiden van het land 31 tot 34 graden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.