Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hitte en droogte funest voor paddenstoelen

15 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Stinkzwam. Fotograaf: Ladylove

© Stinkzwam. Fotograaf: Ladylove

Wie onlangs nog in een bos is geweest, was het wellicht al opgevallen: er zijn maar bar weinig paddenstoelen voor de tijd van het jaar. Dat heeft alles te maken met het bijzonder warme weer van de afgelopen weken, legde de Nederlandse Mycologische Vereniging donderdag uit op de website Nature Today.
Niet alleen de hoge temperaturen zijn nadelig voor veel paddenstoelen. Doordat het zo warm is, zijn er ook meer insecten, geleedpotigen en vooral slakken dan normaal in september. Die doen zich graag tegoed aan paddenstoelen.
Fragiele soorten zoals inktzwammen en franjehoeden hebben zich nauwelijks laten zien. Plaatjeszwammen zijn wel gesignaleerd, maar veelal aangevreten door insecten, melden de kenners. Ze maken zich niet echt zorgen, want paddenstoelen zijn flexibel.
Maar toch: ,,September is altijd een favoriete maand geweest om naar paddenstoelen uit te kijken. Of dat in de toekomst zo blijft is een kwestie van hopen. Vocht en omgevingstemperatuur zijn nu eenmaal belangrijke factoren voor paddenstoelen.''
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.