Historisch akkoord voor bescherming tijgers
• 25-11-2010
• leestijd 2 minuten
Op de internationale tijgertop in de Russische stad Sint-Petersburg is woensdag door de dertien landen waar nog tijgers in het wild leven, een historisch akkoord ondertekend om de roofdieren beter te beschermen. Maatregelen tegen stropers, illegale handel en ontbossing moeten de tijger weer een beetje hoop geven.
Het aantal tijgers in het wild moet in 2022 verdubbeld zijn tot minstens zevenduizend exemplaren, spraken de landen af. Daarvoor is veel geld nodig: de Wereldbank berekende eerder dat de komende twaalf jaar bijna 350 miljoen dollar (ruim 260 miljoen euro) nodig is om de tijger beter te beschermen. In totaal kwamen de deelnemers aan de conferentie al met 127 miljoen dollar (bijna 95 miljoen euro) aan toezeggingen over de brug.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) beloofde de komende vijf jaar 50 miljoen dollar beschikbaar te stellen. De Verenigde Staten zegden ruim 9 miljoen dollar toe voor de strijd tegen stropers, Duitsland gaat 17 miljoen dollar investeren in de bescherming van bossen waar tijgers wonen. Rusland stelt 45 miljoen dollar beschikbaar. Filmster Leonardo DiCaprio vloog speciaal naar Sint-Petersburg om 1 miljoen dollar te doneren.
Het WNF noemde het akkoord ,,historisch'', maar tekende aan dat niet getreuzeld moet worden met de uitvoering van het actieplan. ,,Met nog maar 3200 tijgers in het wild hebben we geen dag te verliezen'', aldus directeur Johan van den Gronden. ,,Ik heb nog niet eerder zo veel enthousiasme gezien voor de bescherming van tijgers'', aldus John Sellar van Cites, de conventie over internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten.
De initiatiefnemer, de Russische premier Vladimir Poetin, die zelf overigens graag gefotografeerd wordt met tijgers en zelf een exemplaar bezit, riep op de tijger te beschermen tegen een ,,catastrofe''. ,,Een land dat goed is voor de tijger is goed voor iedereen'', zo citeerde hij de Indiase onafhankelijkheidsheld Mahatma Gandhi. Rusland sprak op de top met China af een veiligheidszone voor tijgers in te richten op de grens tussen de twee landen.
Het was voor het eerst dat wereldleiders bijeenkwamen om het lot van één diersoort te bespreken. Een eeuw geleden leefden er nog 100.000 tijgers in het wild. Tegenwoordig zitten de dieren in het nauw doordat de bossen waarin zij leven, worden gekapt. Daarnaast is er, vooral vanuit China, veel vraag naar lichaamsdelen en huiden van tijgers. Voor klauwen, botten en huiden wordt op de zwarte markt dan ook grof geld betaald.
Bron ANP