Historie Greenpeace 'leest als avonturenboek'
• 23-02-2009
• leestijd 2 minuten
Temidden van alle hectiek rond het 30-jarig bestaan van Greenpeace viert ook van Liesbeth van Tongeren een bescheiden feestje. Vijf jaar geleden ging ze aan de slag als directeur bij het Nederlandse kantoor van Greenpeace.
Vrijdag na zessen en bij het wachten op een minister, journalist of kolenschip kwamen de verhalen los. In haar aanvankelijke verwondering over de soms opzienbarende belevenissen die ze hoorde van medewerkers, dacht ze toen al 'hoe kan het dat daar geen boek over is'. Na vijf jaar is het zover. Ivo de Wijs tekende de verhalen op in het jubileumboek 'Groene vrede: 30 jaar Greenpeace Nederland'.
Vooral de hoopvolle boodschap die uit het boek spreekt, vindt Van Tongeren belangrijk. ,,Het maakt duidelijk dat campagne voeren echt een zaak van lange adem is, maar dat het wel werkt. In de jaren zeventig en tachtig probeerden we met rubberbootjes te voorkomen dat nucleair afval werd gedumpt en verbrand op de Noordzee. Pas veel later, in 1993, werden landen het eens over een wettelijk verbod. Het werkt dus en dat is inspirerend en heel hoopvol.''
Het boek van De Wijs leest volgens Van Tongeren als een spannend avonturenverhaal. Het geeft een indruk van wat er achter de schermen gebeurde en toont succes en pech. Hij schrijft ook over een cruciaal moment, de eerste grote klimaatactie, tegen de uitstoot van de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam. ,,In 1995 was er nog veel scepsis over klimaatverandering. De bewustwording is gelukkig gegroeid.''
De boekpresentatie op vrijdagmiddag wordt voorafgegaan door het debat 'Polderen of polariseren'. Bij die gelegenheid wordt ook gekeken naar de toekomst. Sprekers bij het debat zijn onder anderen Ed Nijpels en Kathalijne Buitenweg (namens GroenLinks in het Europees parlement).
Bron: ANP