Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hiermee kies je de groenste partij

  •  
07-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9330 keer bekeken
  •  
stemmen verkiezingen groen_Cas van den Bomen

© Cas van den Bomen

Er staat ons weer een belangrijke keuze te maken. Welke partijen mogen regeren? Nederland kent veel verschillende partijen die soms niet ver uit elkaar liggen als het aankomt op belangrijke standpunten. Om uit te zoeken welke partij het best bij jouw past, kun je een kieswijzer doen. Maar dan kom je op het volgende probleem: er zijn nog meer kieswijzers dan partijen om uit te kiezen.

In dit artikel lichten we een paar kieswijzers uit die specifiek zijn toegespitst op 'groene' standpunten zoals klimaat, natuur en landbouw.

Kiesklimaat.nl

Kiesklimaat analyseert het stemgedrag van de zittende partijen van de afgelopen drie jaar. Ze gebruiken een klimaatlabel vormgegeven zoals het Energielabel op huishoudelijke apparatuur. Partijen die klimaatvriendelijker stemmen, scoren hoger. Ook geven ze een overzicht van ingediende moties en of de partijen voor of tegen hebben gestemd.

Duurzame kieswijzer

De duurzame kieswijzer is een initiatief van Voor de Wereld van Morgen en ASN Bank. Zij legden de negen grootste politieke partijen tien stellingen voor. Deze stellingen gaan over klimaat, plasticvervuiling, onze natuur en mensenrechten. De antwoorden hebben ze verzameld in een overzicht.

Wie is jouw Dierenkandidaat?

Dierenwelzijn blijft voor miljoenen kiezers onderbelicht in de bestaande kieswijzers. Daarom is een handige keuzehulp gelanceerd op wieisjouwdierenkandidaat.nl. Met dit initiatief hoopt de Dierencoalitie zoveel mogelijk diervriendelijke politici in de Tweede Kamer te krijgen. Alle kandidaat-Kamerleden konden hun steun uitspreken voor veertien diervriendelijke stellingen. Je kunt zelf aangeven welke stellingen voor jou belangrijk zijn, waarna de beste dierenkandidaten naar voren komen.

Boerderij Kieswijzer

Een kieswijzer specifiek toegespitst op de agrarische sector, de Boerderij Kieswijzer. In een vragenlijst ga je vijftien stellingen af waarbij je bij elke stelling aangeeft in welke mate je het er mee (on)eens bent. Jouw antwoord wordt vergeleken met de antwoorden van de grootste politieke partijen. Aan het eind van de kieswijzer zie je welke politieke partijen het beste overeenkomen met jouw standpunt en welke het minst.

De Groene Stemgids

Op maaktoekomst.nl presenteert Greenpeace de Groene Stemgids. Wanneer je deze gids aanvraagt, krijg je een PDF met uitgebreide informatie over de plannen van de politieke partijen met betrekking tot klimaat. Ze leggen de aanpak van de grootste partijen langs de meetlat zodat je zelf kunt zien welke partijen onze toekomst groen en leefbaar maken en welke niet of minder.

Mocht je nog andere groene kieswijzers zijn tegengekomen, deel deze dan met onze bezoekers door onderaan dit artikel te reageren.

Onstemwijzer van Wakker Dier

Wakker Dier introduceert vandaag de Ontstemwijzer – dé stemhulp voor wie ontstemd is over de Nederlandse vee-industrie. Deze is gebaseerd op moties die de afgelopen vier jaar in de Tweede Kamer zijn behandeld. Voor zes belangrijke onderwerpen laat de wijzer zien welke politieke partijen voor en tegen de dieren stemden. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Gebruik je stem goed, want veel partijen doen bar weinig voor de dieren.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.