Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het Zwin groeit

8 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Fred Schenk en Piet Lozie
Deze week is de dijk tussen het Zwin en de Belgische Leopoldpolder weggehaald en is natuurgebied het Zwin bijna twee keer zo groot geworden. Net als de Hedwigepolder moet het Zwin meer ruimte bieden aan vogels, nu  er door de verdieping van de Westerschelde veel natte natuur verloren is gegaan.
Het Zwin kampte al jaren met een enorme verzanding. Hierdoor stroomde er steeds minder zeewater in het natuurgebied, waardoor de slikken en schorren en ook de voor het gebied typische flora en fauna bedreigd werden. De uitbreiding van het Zwin bevindt zich in de rand van de Willem-Leopoldpolder. Deze internationale polder – een deel ligt op Nederlands en een deel op Belgisch grondgebied – is vernoemd naar de beide koningen: Willem III van Nederland en Leopold II van België.
Er is toen jaar voorbereiding aan voorafgegaan en drie jaar grondwerken. De Zwinmonding is verdubbeld tot 400 meter en de geul is verlengd, waardoor er drie keer zoveel zeewater kan binnenstromen. België en Nederland hebben in het 'Natuurpakket Westerschelde' afgesproken om zeshonderd hectare nieuwe natte natuur aan te leggen. Het Zwin, de Hedwigepolder en Waterdunen bij Breskens zijn daar onderdeel van.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.