Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het wonderlijke leven van de bedwants

  •  
23-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
529 keer bekeken
  •  
bedwants wikipedia

© Bedwants, bron: wikipedia

De bedwants, ook wel bekend onder de Engelse naam bed bug, heeft weinig vrienden. Deze liefhebber van mensenbloed rukt de laatste jaren op in onze slaapkamers. Ook in hotels wordt de bijter steeds vaker aangetroffen. Bruce Schoelitsz doet al jaren onderzoek naar de bedwants en heeft zich naar eigen zeggen al honderden keren laten prikken. Alles voor de wetenschap!

Meer bedwantsen in Nederland

De bedwants komt al eeuwen voor in Nederland en was ooit bijna helemaal verdwenen. Dat had onder meer te maken met het gebruik van DDT als chemisch bestrijdingsmiddel tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Sinds enkele jaren lijkt het aantal bedwantsen in ons land toe te nemen. Vermoedelijk lift ‘de bijter’ mee met vakantiegangers.

Beet van een bedwants

Bedwantsen wonen dus graag in bedden, het liefst in de zoom van je matras. Dat is een lekker warm en donker plekje. Ook zitten ze dan dichtbij de voedselbron. Ze worden ’s avonds en ’s nachts actief en gaan dan op zoek naar bloed. Met een steeksnuit prikt ze door je huid heen en injecteren, net als muggen, een antistollende stof in. De beet heeft ook iets weg van een muggenbult. Het zijn kleine rode bultjes die ontzettend jeuken.

Tips tegen bedwantsen

Bij bedwantsen geldt: beter voorkomen dan genezen. Omdat ze vooral voorkomen in hotels en B&B’s, moet je tijdens je vakantie extra alert zijn dat ze niet in je bagage terechtkomen en je ze mee naar huis neemt. Let op deze punten:
  • Check het bed op roodbruine vlekjes. Dit kunnen uitwerpselen zijn van de bedwantsen.
  • Controleer ook de naden van het matras.
  • Zet je koffer op tegels in de badkamer, daar komt de bedwants niet.
  • Schud al je kleren en spullen goed uit voordat je ze weer inpakt.
Vermoed je dat je toch bedwantsen hebt meegenomen naar huis? Dan kan het nog een hele klus worden om ervan af te komen. Daarom nog een paar tips voor als je thuis komt:
  • Klop buiten al je spullen (kleding, koffer, rugzak) goed uit voordat je alles in huis haalt.
  • Was kleding en beddengoed op ten minste 60 graden.
  • Leg spullen of kleding een week lang in de vriezer.
  • Schakel professionele hulp in als je bedwantsen blijft tegenkomen.

'Traumatische paring'

De bedwants behoort tot de platwantsen. Zo ziet hij er ook uit: plat. Althans, totdat het insect zich volzuigt met bloed. Bijzonder is dat zowel het vrouwtje, het mannetje èn de jonkies (de nimfen) leven op bloed. Het mannetje heeft de eiwitten uit het mensenbloed ook nodig voor de productie van sperma. Het vrouwtje gebruikt het voor de productie van haar eitjes. Uit recent onderzoek blijkt verder dat het vrouwtje na een bloedmaaltijd haar immuunsysteem opkrikt. Dit ter voorbereiding op een paring met een mannetje – dat ook wel ‘een traumatische paring’ wordt genoemd. Het mannetje doorboort de buik van het vrouwtje met een naaldachtig geslachtsorgaan. Om infectie te voorkomen moet het vrouwtje dan ook haar immuunsysteem verbeteren.
Dazen, adders, wespen, mieren, kwallen, spinnen. Ze zijn allemaal al voorbijgekomen in onze serie ‘Stekers en bijters’. Bedwantsen mogen in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken.

Meer over:

bedwants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.