Er zijn ongeveer 1400 soorten insecten die eetbaar zijn voor de mens.
De meeste Europeanen kiezen nog voor de gehaktbal - dus voor varken en rund. Maar dat kan snel veranderen. Want insecten zijn een rijke bron van eiwitten en daarom uitstekende vleesvervangers. Wereldwijd is voor de productie van vlees 40 procent van alle landbouwgebieden nodig. In Europa eet men jaarlijks zo’n 90 kg vlees. In India en China eet men slechts 25 kg vlees per jaar, maar dat neemt snel toe. Wanneer men daar net zoveel vlees gaat consumeren als in Europa zal vlees schaars worden en de vleesprijs dezelfde trend doormaken als de olieprijs nu. Het kweken van eetbare insecten kweken biedt veel voordelen boven het houden van slachtvee: efficiënte conversie van koolhydraten naar eiwit, snelle vermenigvuldiging, minder mestproblemen, en er is slechts een beperkt landbouwareaal nodig. De vraag wordt binnenkort niet meer ‘waarom zóu ik insecten eten?’, maar ‘waarom zou ik eigenlijk nog een geháktbal eten?’