Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het vlieggedrag van de wespendief

  •  
08-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
wespendief_02.jpg

© Fotograaf: GijsdeJonge

De wespendieven staan op het punt om te vertrekken richting West-Afrika om te overwinteren. Een aantal van de vogels zijn gezenderd om zo hun foerageergebied beter in kaart te brengen. Maar om de zenders uit te lezen moeten de onderzoekers dichtbij de schuwe vogel komen.
Wespendief
De wespendief is een unieke roofvogel door zijn uitgesproken voedselvoorkeur, namelijk larven van wespen. In die zin is het ook geen jagende roofvogel maar eerder een zoekende. Hij vindt simpelweg de grondnesten van wespen en graaft deze uit. Hij heeft hiervoor speciale bescherming die hem tegen wespensteken beschermt. Zo heeft de vogel een stug verenpakket en geschubde poten.  
In het onderstaande filmpje oogst wespendief Waliën larven van de gewone wesp in een holle knotwilg van een Zutphense IJsseluiterwaard. Ze doet dit om op te vetten als voorbereiding op de lange reis naar West-Afrika:
Gefilmd door ecoloog Stef van Rijn.
Gezenderd
Eind augustus en begin september maken de wespendieven zich op om te vertrekken richting warmere oorden. Maar net voordat ze vertrekken wil ecoloog Stef van Rijn hun laatste gegevens nog uitlezen. Een aantal wespendieven dragen een logger met zich mee om hun foerageergedrag en vliegbewegingen te onderzoeken in hun broedgebieden in Nederland. Hiermee wordt in kaart gebracht welke leefruimte de wespendief nou precies gebruikt. Het is een schuwe vogel en daardoor wordt deze vaak over het hoofd gezien bij vogeltellingen. Maar door hun foerageergedrag nu goed in kaart te brengen wordt duidelijk hoe ze hun leefgebieden gebruiken, zodat ze in de toekomst beter beschermd kunnen worden. 
Meer informatie .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.