Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het verlangen naar klapekster

  •  
22-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
klapekster_pieterbj.jpg
Niemand in Nederland schrijft zo mooi over natuur als Koos van Zomeren. Onlangs verscheen zijn boek 'Het verlangen naar klapekster', maar Vroege Vogels wachtte even voordat het boek werd besproken. Eerst moesten de winterse klapeksters terug in het land zijn. Nu is het zover: Koos & Joost verlangen naar klapekster!
Een wandeling over een heideveld in Planken Wambuis bij Arnhem, een vaste wandelroute van de schrijver en zijn hond Stanley. Geen 100% klapekstergarantie, maar Koos biedt wel 90%.
Eén mooie zin uit de reportage willen we u meteen al laten lezen, want dat is heel typisch-Koos: "Je gaat niet aan een beest beginnen omdat 'ie zo interessant is - hij wordt interessant omdat je er aan begint!"
Eerder schreef Van Zomeren al "Het Verlangen naar Hazelworm" - ook uitgebreid in Vroege Vogels aan bod geweest, in voorjaar 2013. Beluister die reportage
Tijdens de reportage over de klapekster, in natuurgebied Planken Wambuis, vertelt Koos dat zijn volgende boek waarschijnlijk zal gaan over de mannetjesorchis (inderdaad: een orchidee). Daarover vertelde hij al tijden geleden in een Vroege Vogels column: klik hier
Ook over de klapekster maakte Van Zomeren een column in Vroege Vogels, getiteld 'Het klapeksterkeukenkastje'.
Informatie over de klapekster van Vogelbescherming: "Klapeksters zijn vogels van ruige, vaak licht beboste open terreinen. In Nederland werd vooral gebroed op heidevelden, hoogvenen en kap- of stormvlaktes in het bos, maar helaas niet meer sinds 2002. Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit woelmuizen en kevers.
Klapeksters uit noordelijker streken overwinteren nog wel in ons land. Ze kunnen aangetroffen worden op allerlei uitzichtpunten op heide en hoogvenen. Net als andere klauwieren spietsen ze prooien aan stekels en aan prikkeldraad, om op deze wijze een voorraad aan te leggen.
Uit onderzoek van braakballen van klapeksters blijkt dat 's winters vooral (mest)kevers het slachtoffer zijn, maar ook jonge zangvogels en muizen worden regelmatig verschalkt. Het bandietenmasker van de klapekster past dan ook prima bij zijn levensstijl.
  • Het Verlangen naar Klapekster
  • Auteur: Koos van Zomeren
  • ISBN 978 90 295 8975 8
  • Aantal pagina's: 200
  • Gebonden
  • De Arbeiderspers
  • Prijs: €19,95
De vliegende klapekster is gefotografeerd door pieterbj. De foto komt uit onze Vroege Vogels Foto Galerij. Bekijk meer foto's van deze fotograaf
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor