Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Succesvolle natuurverbindingen in de Ooijpolder

27 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
De Ooijpolder is tijdens de duurste hersteloperatie van Nederland aangelegd als natuur. Er is toen een strikte scheiding gekomen van natuur in de rivierbossen aan de buitenkant van de rivierdijk en het landbouwgebied aan de binnenkant van de dijk.

Hulp van boeren

Dat zinde Jaap Dirkmaat van Vereniging het Nederlands Cultuurlandschap (en voormalig Das en Boom) niet en hij is begonnen om boeren te overtuigen om verbindingen tussen de bossen op de stuwwal en het natuurgebied aan de Waal aan te leggen over hun terrein. Daar was aanvankelijk weerstand tegen en het heeft aardig wat overredingskracht gekost. Belangrijk daarin is dat deze boeren financieel worden gecompenseerd voor hun inspanningen en dat zie je nu terug in het landschap.
Ooijpolder

Groot succes van de faunapassages

Er is 45 km aan heggen en hagen en wallen gekomen om de natuur te laten migreren. Dat was meteen een groot succes! Al 22 rode lijstsoorten zijn in het gebieden gevonden en er is een enorme verbetering van de biodiversiteit uitgekomen. Midden in het gebied heeft zich ook een das gevestigd. Het laat zien dat er ook plekken zijn in Nederland waar het goed gaat met de natuur.

Van poeltjes tot hagen en rijen met knotwilgen, in het boerenlandschap zijn verschillende soorten verbindingen gemaakt zodat de dieren de oversteek kunnen maken tussen het buitendijkse moerasgebied en de stuwwal nabij Nijmegen. Dit wordt ook wel faunapassages genoemd en elke passage heeft weer zijn eigen groep dieren die er gebruik van maken. Hieronder zie je er een aantal passages op een rij met het bijbehorende dier dat er het meest van profiteert:
knotwilgen_klapekster_ThijsGlastra

Via een rijtje knotwilgen heeft de klapekster een perfecte uitvalbasis.

© Fotograaf klapekster ThijsGlastra

bosjes_dassen_irmos

Dassen vinden een perfecte schuilplaats in de losse bosjes die tussen de weilanden staan.

© Fotograaf dassen irmos

sloot_otter_soroyama

De otter maakt de oversteek via sloten en beken met natuurlijke oevers.

© Fotograaf otter soroyama

poel_kamsalamander_vv

In het begin van de lente, komen amfibieën zoals kamsalamanders naar de poelen om zich voor te planten.

heggen_hermelijn_antonkuiper

Via heggen en hagen in het landschap verplaatst de hermelijn zich ongezien.

© Fotograaf hermelijn antonkuiper

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.