Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het stuivende zand van Kootwijk

12 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
drone kootwijk
In het midden van de Veluwe ligt boswachterij Kootwijk. Dit gebied bestaat uit prachtige heide en bossen, maar vooral ook uit zand. Het Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. En boven al deze natuur steekt er een toren uit. Het is het vroegere uitzendgebouw van Radio Kootwijk, waarmee mensen in Nederland contact konden leggen met het voormalig Nederlands-Indië.

Zendstation

In het midden van Kootwijkerzand staat het zendstation Radio Kootwijk, ook wel ‘Lange Gerrit’ genoemd. Radio Kootwijk was in de eerste helft van de 20e eeuw een belangrijk communicatiemiddel tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, waaronder voornamelijk Nederlands-Indië.
De bouw startte in 1918. Er is toen niet voor niets gekozen voor de Veluwe. Het was er namelijk wijds en dunbevolkt, waardoor de verbindingen niet gestoord werden. En omdat er alleen zand was, hoefde er dus niks gekapt te worden, kon men makkelijk en snel beginnen met de bouw. Naast de zendtoren werden er ook woningen voor de werknemers gebouwd. Samen vormen ze nu nog, met andere woningen, het dorp Radio Kootwijk.

Hallo Bandoeng

Koningin Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de nu bekende woorden ‘hallo Bandoeng, hier Den Haag’. Vanuit Nederland kon je nu contact hebben met Nederlands-Indië. En dat was een hele gebeurtenis. Je moest naar een Indië-cel in een telegraafkantoor, en dan kon je voor 33 gulden (!) een gesprek van drie minuten voeren.
We duiken in deze aflevering de geschiedenis in van dit gebied, en duiken onder in deze prachtige natuur, met edelherten, wilde zwijnen, wespendieven en andere dieren die in Kootwijk ronddwalen. 
Vroege Vogels bij Radio Kootwijk, vrijdag 16 november om 19.35 uur op NPO 2.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.