Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het sociale netwerk van bomen

30 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
bos

© bos, Fotograaf: FredHorst

Waarom staan er in bossen zo veel verschillende bomen? Is er een rangorde bij bomen en staan sommige bomen wel of juist niet in elkaars nabijheid? Onderzoekers onder leiding van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Kansas hebben onlangs een manier gevonden om het sociale netwerk dat zorgt voor biodiversiteit in bossen op een wiskundige manier te beschrijven. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Nature Ecology and Evolution.

Biodiversiteit

Het is nu dankzij de onderzoekers mogelijk om te berekenen of micro-organismen die in de bodem leven sterk genoeg zijn om biodiversiteit te creëren en te onderhouden. “We hebben een manier gevonden om de interacties tussen deze organismen en bomen te vangen in één enkel getal, of het nu gaat om een netwerk van 2 of 2000 boomsoorten. Dat getal vertelt ons of de micro-organismen in de bodem bijdragen aan het samenleven van die verschillende soorten, of het juist verhinderen,” aldus dr. Maarten Eppinga, universitair docent aan de Universiteit Utrecht en eerste auteur van de publicatie.

Natuurbehoud

Micro-organismen in de bodem beïnvloeden boomsoorten en verbinden ze met elkaar. Zelfs in een netwerk van maar tien soorten zijn er al miljoenen manieren waarop dat mogelijk is. Aan de hand van observaties van de diversiteit van boomsoorten op meer dan 200.000 plaatsen in Noord-Amerika hebben de onderzoekers hun theorie getest. Een beter begrip van de manier waarop diversiteit wordt gevormd, levert een belangrijke bijdrage aan het behoud en herstel van de natuur. “Door onze nieuwe theorie kunnen we zien welke boomsoorten cruciaal zijn voor het behoud van diversiteit in een bos. Ook kunnen we hierdoor gedetailleerder in kaart brengen hoe die diversiteit kan veranderen bij verstoring door de mens of door klimaatverandering,” aldus Maarten Eppinga.
Voor wie het gehele onderzoek wil lezen, klik hier .

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.