Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het raadsel van de Blauwe Kiekendief & de Velduil | Vroege Vogels presenteert

  •  
26-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4730 keer bekeken
  •  

De blauwe kiekendief en de velduil zijn twee zeldzame roofvogels die in ons land maar op weinig plekken broeden. Al jaren gaat het niet goed met ze; de aantallen lopen sterk terug. En hoe dat komt is eigenlijk een raadsel; er is niet één oorzaak aan te wijzen. Dat maakt de bescherming van blauwe kiekendief en velduil complex. Beide soorten leven in dezelfde leefgebieden van dezelfde prooien. Reden te meer voor een filmisch eerbetoon aan deze bijzondere roofvogels die op Tweede Kerstdag in première gaat om 17.30 uur op NPO 2. Ruben Smit Productions maakte deze documentaire in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, BNNVARA - Vroege Vogels en Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels.

Blauwekiekndief_vroutwje_boven akker

Blauwe kiekendief - vrouwtje

© Ruben Smit

Het filmteam van Ruben Smit (Ruurd Jelle van der Leij en Melchert Meijer zu Schlochtern) heeft beide cameraschuwe soorten gedurende twee jaar gefilmd. Het resultaat is spectaculair, met unieke beelden van het grootbrengen van de jongen en het jagen op muizen. De documentaire laat zien hoe beide roofvogels leven en hoe vogelbeschermers ze proberen te behouden voor ons land. Voor Vroege Vogels Radio gaat verslaggever Rob Buiter op pad met filmer Melchert Meijer zu Schlochtern. Bij ‘uitkijkpunt Oud Reemst’ aan de rand van de Veluwe hopen zij – met een beetje geluk – een winterse kiekendief te vinden. 

Jagen op muizen

Beide roofvogels horen bij het open veld; zowel de blauwe kiekendief als de velduil zijn echte muizeneters. In jaren dat er veel muizen zijn blijken vooral velduilen te profiteren. Ook voor de blauwe kiekendief is er een bescheiden lichtpuntje; behalve op de Waddeneilanden broedden de afgelopen jaren ook enkele paren in de akkers van Noordoost Groningen. Onderzoek met GPS-zenders laat zien dat een groot deel van de jonge blauwe kiekendieven in hun eerste levensjaar sterft. 

velduil-boven-kwelder_rubensmit

Velduil boven de kwelder

© Ruben Smit

De natuurdocumentaire is een combinatie van fraaie natuurbeelden en gesprekken met onderzoekers en vogelbeschermers. Aan het woord komen Lieuwe Dijksen (onderzoeker Sovon Vogelonderzoek Nederland op Texel), Johan Krol (natuurcentrum Ameland), Almut Schlaich (Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels), Raymond Klaassen (Rijksuniversiteit Groningen/ Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels), Anna Sprenkeling (Staatsbosbeheer) en Ruud van Beusekom (Vogelbescherming Nederland). 

Over de maker Ruben Smit

Het leven van Ruben Smit bestond uit jagen, het jagen op spectaculaire natuurbeelden. Tot natuurfilmer Ruben Smit, bekend van films als de Nieuwe wildernis en Wad, in maart 2019 ziek werd. Hij bleek de ziekte van Lyme te hebben. Om de ziekte te lijf te gaan trok hij dagelijks een uurtje de natuur in met een fotocamera. Dat resulteerde in een fotoboek met als titel 'Persoonlijk Landschap: Perspectief zonder horizon'. Luister hieronder naar de reportage waarin Ruben Smit uitlegt hoe de ziekte Lyme zijn leven veranderde:

Het raadsel van de blauwe kiekendief en de velduil duurt 30 minuten en komt als natuurdocumentaire op TV bij Vroege Vogels op Tweede Kerstdag om 17.30 uur op NPO2 en wordt herhaald op 2 januari om 12.40 uur. De documentaire is éénmalig te zien en staat niet gepland voor een vervolg in bioscopen of filmhuizen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor