Het probleem in cijfers.
• 25-10-2004
• leestijd 2 minuten
Uitlaatgassen maken jaarlijks vier keer zoveel dodelijke slachtoffers als verkeersongelukken.
Natuur en Milieu maakt zich grote zorgen over de slechte luchtkwaliteit. Uitlaatgassen van het verkeer leiden tot sterfgevallen en gezondheidsschade, zo blijkt uit steeds meer onderzoeken. Stichting Natuur en Milieu draagt oplossingen aan die leiden tot schonere lucht.
- In Nederland overlijden per jaar 4.500 mensen door het inademen van uitlaatgassen van het wegverkeer.
- Wonen bij een drukke snelweg is net zo slecht voor de gezondheid als het meeroken van 17 sigaretten per dag.
- Mensen die binnen 100 meter van de snelweg wonen hebben een tweemaal zo hoog risico op hart- en longziekten.
- Uitlaatgassen veroorzaken 10.000 (extra) ziekenhuisopnamen en 15.000 kinderen met luchtwegklachten.
- De kosten van gezondheidsschade door verkeer bedragen € 5 miljard. Dit is 2,5 keer meer dan de maatschappelijke kosten door files.
Sterfte ten gevolge van luchtvervuiling heeft vooral te maken met longkanker en hart- en vaatziekten en maakt vooral slachtoffers in de groep 75- tot 80-jarigen. Het gaat dan om vervroegde sterfte. Met name fijn stof kan tot diep in de longen doordringen en wordt van daaruit in het lichaam opgenomen. Redenen voor hartklachten als gevolg van luchtvervuiling kunnen zijn:
- luchtvervuiling met ozon en fijne deeltjes (fijn stof) heeft het effect dat de bloedvaten enkele procenten samentrekken, wellicht als gevolg van reacties van het immuunsysteem (Lancet, maart 2002);
- ultrafijn stof kan tot bloedklontering leiden (Janssen, 2002),
Volgens de WHO betekent elke 1 microgram per kubieke meter
PM10-concentratie
een vermindering van de levensverwachting met circa twee weken. Voor Nederlanders betekent dit dat zij ruwweg een tot acht maanden eerder overlijden als gevolg van luchtvervuiling door het verkeer, met drie à vier maanden als redelijke middenschatting.
Bron: Stichting Natuur en Milieu