Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De Zandkuil: het oudste insectenreservaat van Nederland

14 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
Ben Brugge

© Rob Buiter

De Zandkuil, aan de voet van de Hoge Berg op Texel, bestaat al sinds 1742. Toen werd er voor zand gewonnen voor de wegenbouw. In 1925 kocht Jacobus Pieter Thijsse het als één van de eerste Natuurmonumenten. Tot de dag van vandaag is het gebiedje van ongeveer één hectare een reservaat voor vele tientallen bijzondere insectensoorten, die er zand vinden om in te nestelen, bloemen voor voedsel (stuifmeel) en brandstof (nectar), en luwte en zonnestralen om hun motortje op te warmen. 

Recreatie als beheer

Lange tijd werd het gebied open gehouden door de moeders en kinderen die er op de traditionele Texelse Bosjesdag (derde pinksterdag) kwamen recreëren. "Maar dat was natuurlijk niet houdbaar", zegt insectenliefhebber Ben Brugge. "Recreanten houden het gebied misschien wel open, maar ze vernielen onbedoeld ook een hoop. Vandaar dat het gebied nu is afgesloten. Ieder voorjaar werken we met een groep vrijwilligers van de entomologische vereniging, in samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in het gebied om stukken zand kaal te houden, te plaggen, boompjes te verwijderen en andere cruciale onderhoudswerkzaamheden te doen", aldus Brugge.

Van vuurvlinder tot pluimvoetbij

Het resultaat mag er wezen. De Zandkuil is nu een reservaat voor meer dan vijftig soorten graafbijen, sluipwespen en andere insecten. Ook leven er veel bijzonder vlinders, zoals de kleine vuurvlinder. "Het geheim", zegt Brugge, " is de afwisseling in De Zandkuil. Er zit keileem en zand in de bodem, er is vocht en droogte en er is luwte tegen de helling waar de zon de bodem opwarmt. Daardoor zijn er heel veel verschillende insectensoorten die zich hier thuisvoelen."
kleine vuurvlinder

© Rob Buiter

pluimvoetbij

© Rob Buiter

Meer over:

zandkuil, texel, insect

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar