Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het orakel van de bosnimf

6 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1422 keer bekeken
Bont zandoogje

© Fotograaf: MarijkeS

Van de functies die de kleuren op hun vleugels hebben tot de vele aspecten van hun wonderlijk gedrag. Van de hongersnood waarmee ze kampen in moderne landschappen tot de analyse van wat snelle klimaatverandering met ze doet. De Vlaamse vlinderprofessor Hans van Dyck doet al tientallen jaren onderzoek naar vlinders en heeft alle verhalen opgetekend in zijn boek ‘Het orakel van de bosnimf’. Een boek over wat vlinders ons vertellen.

Bont zandoogje

Vooral de studie van een bijzondere vlinder, het bont zandoogje of de Pararge aegeria, loopt als een rode draad door het werk van Hans Van Dyck. Aegeria was een profetische bosnimf en beschermgodin van Rome, die wijze raad gaf aan haar man, koning Numa Pompilius. Na zijn dood veranderde ze in een bron. Het bont zandoogje is dus vernoemd naar een mythologische, wijze bosnimf, een bron van kennis en inzicht. Een wetenschappelijk orakel.

Persoonlijkheid

Van Dyck schrijft dat van ongewervelde dieren zoals insecten nog vaak wordt verondersteld dat ze als een soort mini-robotjes door het leven gaan. Zonder plan, zonder een individuele persoonlijkheid. Maar, uit zijn onderzoek blijkt dat er echt wel verschillen zijn in karakter tussen het ene bont zandoogje en het andere. Zo bleek in een experiment dat sommige exemplaren moediger zijn dan andere.

Titel: Het orakel van de bosnimf
Auteur: Hans van Dyck
UItgeverij: Lannoo
Reeds verschenen
Bont zandoogje op braam

© Bont zandoogje op braam. Fotograaf: Daksaya

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp