Vroege Vogels

De onderbelichte nachtvlinder

  •  
14-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
377 keer bekeken
  •  
spaanse_vlag_597fb86b25887_large

Spaanse vlag

© Fotograaf Pomona

De zwartvlekwinteruil, de Spaanse vlag, de nunvlinder en de purperbeer: het zijn allemaal macronachtvlinders. In Nederland komen ruim 900 soorten voor en die staan nu allemaal in een nieuw boek. Schrijver Jeroen Voogd wil een lans breken voor deze onderbelichte groep vlinders.

92087.w766.r766-431.5bbeaa3

Rups en vlinder van de grote beer

© Fotograaf Euroblinkie

Waus van de rups

Voogd is overigens meer geïnteresseerd in rups dan in de vlinder. Allereerst vanwege de veelkleurigheid en de veelvormigheid van de rupsen. Maar ook omdat het rupsen stadium verreweg het langste duurt. Soms wel twee tot drie jaar, terwijl het vlinderstadium soms maar een paar weken duurt. Verder zijn sommige nachtvlinder soorten überhaupt bijna niet te vinden, terwijl deze soorten als rups weer wel goed zijn op te sporen. Alle rupsen hebben haren. Zelfs op het eerste oog kale of naakte rupsen hebben op de rug een aantal haren. De meeste soorten hebben ook pootjes. Uitzondering is de slakrups, een vrij kleine algemene Nederlandse rups, die zich voortbeweegt als een slak.

Eikenprocessievlinder

De meest bekende Nederlandse macronachtvlinder is natuurlijk de vlinder van de eikenprocessierups. Afgelopen zomer was deze ‘terrorrups’ met zijn vervaarlijke brandharen niet van de televisie te slaan. Vele duizenden Nederlanders gingen met klachten naar de huisarts nadat ze in aanraking waren gekomen met deze giftige haren.

Een van de meest bijzondere soorten is de horzelvlinder of hoornaarvlinder. Van een afstandje lijkt hij op een uit de kluiten gewassen wesp.


Help de nachtvlinders

Wil je de nachtvlinder een handje helpen en lokken naar je tuin? Doe dat dan met planten met bloemen, die 's avonds sterker geuren dan overdag. Deze planten zijn echte nachtvlinderlokkers:

  • De teunisbloem
  • De kamperfoelie
  • Siertabak
  • Damastbloem
  • Engelentrompet

Titel: Het nachtvlinderboek

Auteur: Jeroen Voogd
Uitgeverij: KNNV
Reeds verschenen


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.