Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het mysterie van de paling

  •  
15-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6514 keer bekeken
  •  
paling_jelger.jpg

De mysterieuze paling

© Jelger

Om de palingen in de natuur te ontlasten, proberen onderzoekers al jaren een paling in gevangenschap te kweken. Maar dat is niet zo makkelijk. De voortplanting van de paling wordt al bestudeerd sinds de tijd van Aristoteles en nog altijd heeft het dier grote geheimen.

Arjan Palstra, paling voortplantingsexpert bij de Wageningen Universiteit, probeert al 18 jaar palingen in zijn bassins te laten voorplanten, zonder resultaat. Hij bespreekt samen met Martijn Schiphouwer, palingspecialist bij RAVON het mysterie rondom deze vis en groot nieuws uit Finland.

Mysterieuze reproductie

Het kweken van paling is moeilijk, omdat we niet weten hoe de reproductie van de paling precies in zijn werk gaat. De Europese paling vertrekt als pre-puber in de oceaan in, waar hij vermoedelijk in de Sargassozee eitjes legt. Tenminste, dat is wat wordt aangenomen, er zijn namelijk nog nooit paaiende alen waargenomen. De twee dagen oude larven die ooit zijn gevangen in de Sargassozee, zijn nog altijd het meest overtuigende bewijs dat ze zich daar zouden voortplanten.


Afgerijpte aal gekweekt

Natuurlijk gerijpte alen zijn nog nooit gevangen, ook niet in de Sargassozee. Normaal kunnen alen alleen door langdurige hormonale behandeling kunstmatig tot afrijping komen in gevangenschap. Toch is het Finse onderzoekers deze week gelukt. Een Fins vrouwtje van 43 jaar is spontaan afgerijpt in het Finse aquariumhuis Maretarium in Kotka. Ze is inmiddels gestorven, maar geeft de onderzoekers veel bruikbare informatie over de hoeveelheid eieren, de ontwikkelingsstadia en ook de fysieke gesteldheid van de vis is erg belangrijk voor verder onderzoek.


Het onderzoek, een samenwerking tussen Wageningen University & Research, het Natural Resources Institute Finland en het aquariumhuis Maretarium in Kotka  is van belang voor het behoud van de natuurlijke populatie, maar ook voor het bijdragen aan het sluiten van de productiecyclus in de aquacultuur.

Bron: NatureToday, Wageningen Universiteit

Meer over:

paling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.