Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het mysterie van de jeneverbes

5 nov 2020
  •  
leestijd 1 minuten
In Nederland vindt bijna geen verjonging plaats van jeneverbes. De meeste jeneverbessen zijn dezelfde leeftijd. Waarom er zo weinig jonge plantjes bijkomen is een mysterie.

Buurserzand

De jeneverbes is een conifeer, één van de weinige die van origine voorkomt in Nederland. Het aantal jeneverbessen is sterk afgenomen en er lijken maar weinig jonge bomen op te komen. Eén van de plekken waar het sinds een aantal jaar wel goed gaat, is het Buurserzand. De meeste jeneverbessen die je hier ziet staan zijn ongeveer even oud, zo’n 150 jaar. Sinds die tijd zijn er dus blijkbaar geen nieuwe bomen meer bijgekomen. Nu komen er toch opeens jonge bomen op.

Hoe kan dat?

Een plek waar vroeger ‘turbomais’ groeide, is volledig geplagd om ruimte te maken voor de natuur. Juist op deze plek komen plots jonge jeneverbessen op. “Onverklaarbaar”, zegt boswachter Paco Calbo. Het kan liggen aan de verbeterde luchtkwaliteit van afgelopen jaren. Ook is er veel nieuwe natuur bijgekomen in het Buurserzand. Wat de exacte oorzaak is, blijft voor alsnog een mysterie.

Behoud van de jeneverbes

Om het land verder te verschralen, wordt er nog steeds gemaaid in het Buurserzand. Omdat de jonge jeneverbessen juist niet gemaaid moeten worden, gaat Willemijn samen met Paco Calbo op pad om de kleine coniferen te markeren met een stok. De kleinsten zijn slechts enkele centimeters groot, dus het is behoorlijk speuren tussen de grassen en kruiden. Tijdens het maaien wordt er goed op de stokken gelet waardoor de jonge jeneverbessen door kunnen groeien.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
silvia697 nov 2020 - 10:31

Ik kom uit twente, ik ruik de geur van de jeneverbes in het Buurserzand nog. als je daar wat takjes van tussen je handen nam en die dan tegen elkaar wreef... Ik houd nog steeds van kruidige geuren... ik heb ook regelmatig in het Buurser meertje gezwommen,met het glasheldere water, en in de Buurserbeek al heet die officieel schipbeek...

avatar
Theo Huitema5 nov 2020 - 11:54

mooie foto