Vroege Vogels

Het museum van de biodiversiteit begint in de bodem

  •    •  
29-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
338 keer bekeken
  •  
twee springstaarten bruinekikker

© Sminthurinus en Dicyrtomina ornata, foto: bruinekikker

In oktober wordt in het Chinese Kunming de Biodiversiteitstop van de VN gehouden. Het wordt al het ‘Parijs van de natuur’ genoemd. Het is belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt want de wereldwijde biodiversiteit keldert hard achteruit. Volgens recente studies staan zeker 1 miljoen soorten op uitsterven. En dat is een voorzichtige schatting.

Van stad tot moeras

Vroege Vogels opent voor deze gelegenheid samen met de VARAgids het Openluchtmuseum van de Nederlandse Biodiversiteit. Wekelijks staan we stil bij een van de zeven museumzalen. Deskundige ‘conservatoren’ leiden ons langs het moeras, bos, de stad, de veenweide, de Wadden en de overzeese eilanden. We trappen deze zondag af met de meest soortenrijke biotoop ter wereld, de bodem.
Op zoek naar springstaarten

Hoogleraar baudemfauna Matty Berg op zoek naar springstaarten met een zuigbuisje.

© Foto: Jesper Buursink

Nieuwe springstaart

In één handje grond zitten duizenden soorten organismen. Van bacteriën tot schimmels en van aaltjes en mijten tot springstaarten. De bodem wordt vaak ‘de grootste bron van biodiversiteit op aarde’ genoemd. Toch weten we vrij weinig van wat er onder onze voeten leeft. Zo zijn er maar weinig mensen die naar springstaarten kijken. Bodemecoloog aan de Vrije Universiteit Matty Berg is zo’n uitzondering. Hij is gefascineerd door deze kleine insecten, die wel 40 cm kunnen springen. Ter vergelijking is dat of een mens over de Eiffeltoren springt. Onlangs heeft Berg een nieuwe springstaart voor Nederland ontdekt.
Springstaart

Springstaart

© Foto: Jesper Buursink

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.