Vroege Vogels

Broedende visarend in de Biesbosch

  •  
30-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
979 keer bekeken
  •  
visarend

© Beeld: Vroege Vogels TV

Naast de zeearend is ook de visarend een frequente bezoeker van de Biesbosch. En sinds 2016 broedt er zelfs een visarend in dit gebied. Toch is het elk jaar weer spannend of de visarend weer tot broeden komt. IN de zomer van 2019 lijkt het erop dat er visarend-kuikens gaan komen.

Biddend

Visarenden zijn een stuk kleiner dan de zeearenden, maar nog steeds erg indrukwekkend. Ze ‘bidden’ met vleugelslagen en duiken vanaf hoog in de lucht met hun poten vooruit in het water om een vis te vangen. De Biesbosch is door de schaalvergroting, en de ondiepe, visrijke natuurgebieden als de Noordwaard erg in trek bij deze roofvogels.

Overzichtelijk nest

Visarenden maken hun nesten graag in dode bomen, of in hoge masten. Daar is het veilig en overzichtelijk. Net als eerdere jaren heeft de visarend een nest gebouwd in een hoge elektriciteitsmast. Een nest betekent niet automatisch een broedgeval.
Maar de visarenden hebben gepaard, en samen met boswachter Thomas van der Es zien we het vrouwtje diep in het nest liggen en het mannetje komt met vis in zijn poten voedsel brengen. Dat duidt toch echt op broeden. Naast dit paartje zit er nog een ander visarendkoppel in de Biesbosch. Dit zijn de enige twee visarend-broedparen in Nederland. 
Vroege Vogels ontdekt de Biesbosch, vrijdag 1 mei 2020 om 19.55u op NPO 2! (Herhaling van 7 juni 2019)

Meer over:

visarend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.