Vroege Vogels

Het landje van Geijsel

  •  
14-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_258747.jpg
Eind februari is het landje van Geijsel weer onder water gezet. Dit betekent dat vele vogels die terugkomen uit Zuid-Europa en Afrika daar neerstrijken om bij te tanken ter voorbereiding op het broedseizoen. Honderen grutto's - de eersten zijn begin februari teruggekomen -, kemphanen, scholeksters, kieviten en vele andere vogels kunt u daar tegenkomen. De foeragerende vogels kunnen bekeken worden vanuit een schuurtje dat dienst doet als observatiehut.
Door de hoge waterstand heeft de eigenaar, boer Geijsel, minder grasopbrengst. Hij ontvangt hiervoor een vergoeding van de overheid. Rond half mei is het water bijna weg. Toch worden ook dan interessante waarnemingen gedaan. In 2002 waren dat bijvoorbeeld de lepelaar, de groenpootruiter, de bontbekplevier, de oeverloper en de zomertaling.
Het landje van Geijsel is ingeklemd tussen de A9 en A6 ten hoogte van de Holendrechterweg in Ouderkerk aan de Amstel. Op woensdag 7 maart bracht de kersverse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een werkbezoek aan het gebied.
Minister Gerda Verburg (CDA), opvolger van Cees veerman, sprak aldaar met Vroege Vogelsverslaggever Joost Huijsing. Een week later zocht Rob Buiter boer Geijsel op en strak met hem over 'zijn landje'.
foto: Rob Buiter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.