Ruim 40% van het budget van de Europese Unie gaat naar de landbouw. Een groot deel van deze tientallen miljarden euro’s is inkomenssteun aan boeren. Hiervoor worden geen extra eisen gesteld aan verduurzaming of biodiversiteit. En dat moet anders, zegt het Wereld Natuur Fonds.
Hervorming
Dit pleidooi voor de hervorming van het Europese landbouwbeleid (GLB) volgt op onderzoek van Wageningen Environmental Research (Alterra), in opdracht van het WNF. Volgens de recente studie gaat het merendeel van 750 miljoen euro, dat jaarlijks aan Nederlandse boeren wordt uitgekeerd, naar gebieden waar de druk op natuur en biodiversiteit door de landbouw het grootst is. Volgens het WNF houdt de huidige GLB deze situatie, waarin de biodiversiteit verslechterd, in stand.
Nieuwe plannen
De studie verscheen net nadat de Europese Commissie zijn plannen uit de doeken deed over de toekomst van het Europese landbouwbeleid. Het gaat om de periode 2020-2027. Volgens de commissie ‘moet het GLB versimpeld en gemoderniseerd worden’. Verder moeten de lidstaten in de toekomst eigen strategische plannen voor hun landbouwsector indienen, afgestemd op gezamenlijke EU-doelstellingen zoals het klimaatbeleid.