Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het laatste kind in het bos (boek)

  •  
20-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
598 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_341370.jpg
Nooit eerder brachten zoveel kinderen zoveel van hun tijd binnenshuis door, vaak zittend achter een tv- of computerscherm. Richard Louv brengt in zijn boek 'Het laatste kind in het bos' het gebrek aan contact met de natuur van de online-generatie in verband met verontrustende trends als de groei van overgewicht, concentratiestoornissen en depressies bij kinderen.
Louv is de eerste die recent onderzoek in kaart heeft gebracht waaruit blijkt dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Louv slaat niet alleen alarm, hij vertelt ook hoe we kunnen proberen de verbroken relatie te herstellen.
Onerzoeken
De opmerkelijk uitkomst van een Duits onderzoek is dat een deel van de Duitse kinderen denkt dat eenden geel zijn. Blijkbaar zien ze veel vaker eenden in boeken en cartoons dan echte eenden. Door het onderzoek periodiek te herhalen kan geconcludeerd worden dat de vervreemding van de natuur doorzet: telkens meer kinderen denken dat eenden geel zijn. (Bron: R. Brämer, Jugendreport Natur 2003, Nachhaltige Entfremdung. Philips Universität Marburg 2003).
Een klein onderzoekje in Nederland onder elfjarigen leerde dat deze over het algemeen wel weten hoe een eend er uitziet. Maar wat voor kleur bloeiende heide heeft, dat was voor velen toch te moeilijk. (Bron: afstudeerverslag van Sander Slots 2006 te downloaden via www.groenetoekomst.nl ).
Volgens Jurr van Dalen, directeur van het IVN, moeten kinderen op school veel meer leren over natuur en milieu. Nu is de ecologische kennis van onderwijzend personeel onder de maat en dat zorgt er mede voor dat kinderen in grote steden paarse koeien tekenen, zoals in een bekende chocoladereclame op televisie.(Bron: Vroege Vogels nieuws, 19 februari 2007 ).
Titel: Het laatste kind in het bos
Auteur: Richard Louv
Uitgeverij: Jan van Arkel
Aantal pagina's: 384
ISBN: 978 90 6224 468 3
Prijs: E 19,95
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.