Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het koeienparadijs in Oldeberkoop

  •  
10-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
638 keer bekeken
  •  
Claartje, de oudste koe van Nederland

© fotograaf : Hans van der Meer

Ze zijn niet goed genoeg om op te fokken voor de slacht, geven te weinig melk, hebben een poot gebroken, of zijn onvruchtbaar. Kortom, ze zijn niet genoeg voor onze vlees- en melkindustrie. De meeste Nederlandse melkkoeien worden na 3 tot 6 jaar geslacht en onze stiertjes leven meestal niet langer dan 1 jaar. Veel van deze afgeschreven koeien en ossen belanden in een slachthuis maar enkele geluksvogels worden naar het koeienrusthuis de Leemweg in Oldeberkoop gebracht. 

Stichting

Stichting de Leemweg werd in 1996 opgericht door de vrienden Bert Hollander en Rien van den Bergh. Bert had twee koeien die waren overgebleven na het sluiten van het melkveebedrijf van zijn ouders. Deze koeien, Linda en Rieki, waren de eerste twee koeien van de stichting. Ondertussen heeft de stichting 48 bewoners. En elke bewoner heeft zo zijn of haar eigen verhaal.
Koeien rusthuis - NIET HERGEBRUIKEN

© Fotograaf: Myrthe Bohm

Bert en zijn koeien. Fotograaf: Myrthe Bohm

Claartje

Claartje, op de foto bovenaan, is een koe van het Belgisch Blauwe ras. Ze ontsnapte jaren geleden uit een slachthuis in Koudum en rende vervolgens een hele middag door de straten, achtervolgd door de politie en de dierenarts. Ze kreeg enkele verdovingspijlen op zich afgevuurd, maar bleef lopen. Ze brak een van haar achterpoten maar rende door. Uiteindelijk sprong ze dwars door het raam van een kunstwinkel en belande tussen de beeldjes die de kunstenaar daar had uitgestald. Twee broers kochten haar vervolgens vrij en brachten Claartje naar Bert. Bij aankomst bleek Claartje ook nog drachtig. Ze is nu 24 jaar en heeft het prima naar haar zin in her rusthuis.

Felius

Een koe die door een kier van het slachthuis in Haaksbergen ontsnapte en haar vrijheid tegemoet rende. Het duurde bijna een hele dag, voordat men haar weer gevangen had. Ze werd teruggebracht naar haar oude stal, om van daaruit opnieuw naar het slachthuis te gaan. Maar de ontsnapping van de koe was intussen nieuws geworden. Bibi Dumon Tak, naast schrijfster ook vrijwilligster bij De Leemweg, hoorde het verhaal van de ontsnapte koe op de radio, en kocht haar vrij. Ze gaf de koe de naam Felius, naar de bekende koeienkenner en -schilderes Marleen Felius.

Bender

Stier Bender is bekend geworden bij het Nederlandse publiek door het programma Utopia. Bender zou na afloop van de opnames naar een mesterij gaan, maar dat is gelukkig niet doorgegaan. Ruud Zwaan verzorgde Bender in het programma Utopia. En toen de opnames voorbij waren, besloot Ruud om Bender mee te nemen en naar de Leemweg te brengen.

Deci

Deci is een Holstein Friesian koe die in 2011 in beslag werd genomen bij een boerenbedrijf dat zijn dieren zwaar verwaarloosde. Op 10 september 2012 kwam ze zeer sterk vermagerd aan bij de Leemweg. Te mager om naar de slacht te gaan. Dat redde haar leven. Deci is nu helemaal hersteld.
Wil je alle koeien van De Leemweg leren kennen? Ze staan allemaal beschreven in het boek “Het koeienparadijs” door Bibi Dumon Tak.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor