Een moerasvisje van Sumatra is uitgeroepen tot de kleinste vis van de wereld. Anderhalf jaar geleden was dat nog een Australisch zeevisje.
Geslachtsrijp zijn deze visjes al bij een lengte van 7,9 millimeter terwijl het Austalische zeevisje dat pas bij een lengte van 8.4 millimeter is. Dus is Paedocypris progenetica de kleinste vis ter wereld. De Australische ontdekkers van het andere minuscule visje zullen dat bestrijden, want zij schreven destijds dat hun beestje volwassen zou zijn bij een lengte van 7 millimeter.
Dit nieuwe allerkleinste visje leeft in het zure, zwarte water van Sumatraanse veenmoerassen en zien er larfachtig uit. Ze zijn doorzichtig en hebben geen schedeldak. Ze kunnen maar een paar eitjes tegelijk bij zich dragen. Er was een net met mazen van 1 millimeter nodig om ze te vangen. Misschien zijn er nog kleinere volwassen visjes mogelijk, schrijven de onderzoekers, maar die glippen door de mazen.
Het visje wordt alleen in z'n voorbestaan bedreigt omdat de leefomgeving van dit visje, de moerasbossen van Sumatra, verdwijnt door houtkap, verstedelijking en ingebruikname als landbouwgrond. "Veel veenmoerassen in Zuidoost Azië die we hebben onderzocht, bestaan niet meer, en hun fauna is vernietigd", aldus de onderzoekers.