Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het jaar van de Nachtzwaluw

  •  
23-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_286636.jpg

© nachtzwaluw (c) Harvey van Diek (www.harveyvandiek.nl)

2007 is door SOVON en Vogelbescherming uitgeroepen tot het Jaar van de Nachtzwaluw. De bedoeling is om in dit jaar belangrijke informatie over deze soort te verzamelen én Nederlanders kennis te laten maken met deze bijzondere nachtvogel. Net als voorgaande jaren kan iedereen bijdragen door gericht in een gebied te tellen of losse waarnemingen door te geven.
Dit voorjaar willen SOVON en Vogelbescherming met uw hulp proberen om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van zowel de verspreiding als ook van het landelijk totaal van de Nachtzwaluw. Dankzij het onderzoek dat plaats vindt in het kader van het Landelijk Soortonderzoek Broedvogels (LSB) hebben we al heel informatie over het voorkomen van deze soort. Veel van deze informatie is echter wat verouderd of minder gedetailleerd. Hoewel in het kader van het LSB en de broedvogelatlas (veldwerk 1998-2000) al veel bekend is over het voorkomen van de Nachtzwaluw. We verwachten dat de Nachtzwaluw nu op meer plekken voorkomt dan omstreeks 2000 ten tijde van het broedvogelatlas-project.
Naast de gebieden die in de afgelopen jaren geregeld geteld zijn, willen we ook een beeld krijgen van het voorkomen in niet onderzochte gebieden. Tevens willen we informatie inwinnen over kenmerken van gebieden waar Nachtzwaluwen voorkomen en bijvoorbeeld over gedrag en broedbiologie. Volledige kennis hierover ontbreekt en die kennis is essentieel voor bescherming van de soort.
Op basis van de terreinvoorkeur van de Nachtzwaluw is een kaart van Nederland gemaakt met geschikte Nachtzwaluwgebieden. Op de aanmeldpagina ziet u waar deze gebieden precies liggen. Via deze pagina en kaart kunt u zich opgeven als teller.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.