Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het Jaar van de Koekoek

2 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Koekoek

© Fotograaf: Folkert Veenstra

Goe-koeh… goe-koeh… het welbekende geluid van de koekoek is helaas steeds minder te horen. Het aantal koekoeken neemt namelijk al jaren af. 2017 is daarom uitgeroepen tot het Jaar van de Koekoek. Met dit initiatief van onderzoeksbureau Sovon en de Vogelbescherming willen zij zoveel mogelijk aandacht geven en kennis verspreiden over de koekoek.
Bijzonder gedrag
De koekoek is namelijk een ontzettend bijzondere vogel. Ze legt haar eitjes in de nesten van andere vogels, genaamd waardvogels. Vaak zijn dit de kleine karekiet of de heggenmus. Urenlang houdt ze dit nest in de gaten, kijkend wanneer ze toe kan slaan. Als de waardvogel van het nest is, slaat de koekoek razendsnel toe: de koekoek vernietigt een ei van de waardvogel zodat het aantal eitjes in het nest gelijk blijft en de infiltratie niet opvalt, en legt snel haar eigen ei. Na de leg vertrekt de koekoek en zal de waardvogel het koekoeksjong verzorgen als haar eigen jong.
Afname aanta llen
Al jarenlang neemt het aantal koekoeken in Nederland af. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Waarschijnlijk is er een afname van het aantal waardvogels in wiens nesten de koekoek haar eieren legt, is er een toegenomen sterfte tijdens de trek naar Afrika, en verdwijnt er heide- en moerasgebied, het leefgebied van de koekoek.
Meer informatie over het Jaar van de Koekoek vind je op de websites van het Sovon en van de Vogelbescherming
Gefilmd door Maria Woortman

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.