Vroege Vogels

Het is volop herfst!

  •    •  
04-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
herfstblad_01.jpg

© Fotograaf: gj4roest

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Na het trage begin van de herfst, zeer zachte temperaturen voor de tijd van het jaar, en extreem weinig neerslag, met alle gevolgen van dien, barst het de afgelopen weken van de paddestoelen. Bij de meeste bomen is inmiddels bladverkleuring te zien. Zondag vertelt Arnold van Vliet van de Natuurkalender hoe traag de onze herfst dit jaar is, ten opzichte van andere jaren en wat de belangrijkste consequenties hiervan zijn.
Veel bomen verliezen hun bladeren tijdens de herfst. Vooral de loofbomen en ook de lariks. Ze verliezen hun bladeren om zichzelf te beschermen tegen uitdrogen. In de herfst en winter wordt het voor de boom echter steeds moeilijker om water op te nemen. De wortels kunnen bij lagere temperaturen minder makkelijk water opnemen, daarnaast kan het water in de bodem bevroren zijn. Als de boom gewoon door zou gaan met verdampen alsof er niets aan de hand was, zou hij kunnen uitdrogen. Om minder te verdampen moeten de bladeren er in de herfst dus af.
Bron: Nature Today
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.