Vroege Vogels

Het is lente!

  •    •  
22-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sneeuwklokje_04.jpg
Om 18.32 uur zaterdag was het eindelijk zover: de lente is officieel begonnen. Natuurlijk vinden de weerkundigen dat het voorjaar op 1 maart begint, zij gaan uit van een periode van drie maanden per seizoen. Maar de sterrenkundigen berekenen het begin van de lente op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Als de zon precies boven de evenaar staat, is het zover. Dag en nacht duren op de eerste dag van de lente overal ter wereld ongeveer even lang, de zogenoemde equinox.
Door de lange, witte, koude en grauwe wintermaanden staan er nog steeds sneeuwklokjes. Meestal zijn die om deze tijd allang uitgebloeid. De krokussen zijn net in bloei. De andere bloembollen schieten ook uit de grond. Vrijwel iedereen is aan zon en warmte toe. Lammetjes dartelen weer door de wei. De padden zijn uit hun winterslaap ontwaakt en trekken naar sloten, meertjes en andere watertjes om voor nakomelingen te zorgen. Hun tocht is vol gevaren, doordat zij wegen moeten oversteken.
Wat de temperatuur betreft is het wel lente, maar de zon laat verstek gaan. De afgelopen dagen liep de temperatuur op verscheidene plaatsen op tot boven de 15 graden. In het Limburgse Arcen was het donderdag met 18,7 graden het warmst, meldt het KNMI op haar website. De komende dagen is er niet zo heel veel kans dat we de zon te zien krijgen, maar een enkel straaltje zit er wel in. De temperatuur blijft wel goed, tussen 10 en 15 graden. Maar het overgrote deel van de tijd is het bewolkt, met van tijd tot tijd buiige regen en kans op onweer en windstoten.
Jarenlang begon de lente op 21 maart, nu dus niet meer. De komende tientallen jaren begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart en vanaf 2044 komt zelfs 19 maart als begindatum in de tabellen voor. Na 2003 en 2007 begint de lente deze eeuw alleen nog in 2011 op 21 maart, zoals vroeger. Pas na het jaar 2102 is het begin van de lente weer terug op de 21e.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.