Vroege Vogels

Het is de 'Maai Mei Niet' maand!

  •    •  
16-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11537 keer bekeken
  •  
maaimeiniet

Vlnr Jaap Molenaar van de Bijenstichting, wethouder Paul Imberg en Jesse Noordzij van de gemeente Brummen.

© Jesper Buursink

Laat je gazon in de maand mei voor de verandering eens groeien. Met de campagne 'Maai Mei Niet' worden mensen in Engeland en België al jaren opgeroepen om het gras te laten staan. En het resultaat is dat er tien keer zoveel bijen te vinden zijn. Vanaf dit jaar doet ook Nederland mee met de anti-maaicampagne. Het is een initiatief van De Bijenstichting. Op verschillende plekken in ons land wordt het gazon deze maand niet gemaaid. Zoals in de Gelderse gemeente Brummen. Daar blijft meer dan 10.000 m2 aan gras onaangetast. 

Buffet voor bijen, kevers en vlinders

In mei ontwikkelen de bloemen van diverse rozetplanten zoals paardenbloemen zich. Maai je in deze maand dan ben je de bloemen kwijt met alle gevolgen van dien. Door het gras om de vier weken te maaien wordt het een rijkelijk buffet voor belangrijke insecten zoals bijen, kevers, hommels en vlinders. Het resultaat is dat je uit-eindelijk zelfs tot tien keer meer bijen kan aantrekken. Met name wilde bijen zijn hiermee geholpen. Een bijkomstige reden om het gras te laten staan is dat deze hierdoor ook beter bestand is tegen droogte en hoogte.

Met uitsterven bedreigd

Dit is belangrijk omdat het helemaal niet goed gaat met de bijen en hommels in Nederland die, als superbestuivers, cruciaal zijn voor de productie van ons voedsel en voor het gehele ecosysteem. Van de 359 soorten wilde bijen in Nederland is inmiddels 55% bijna of zelfs al volledig uitgestorven, en het ziet ernaar uit dat die trend zich de komende jaren verder doorzet met grote gevolgen voor de bijen-stand, de biodiversiteit en de lokale voedselproductie in Nederland. Donderdag 20 mei is dan ook uitgeroepen tot wereldbijendag om ons nog eens bewust te maken van het belang van bijen.

Hoe kun je zelf bijdragen?

Door uw gazon een maand niet te maaien en te laten groeien zijn wilde bijen en vele andere insecten enorm geholpen. Kijk voor meer informatie op de website van de Bijenstichting.

Je kunt ook  meedoen door in een vierkante meter van je gazon de bloemen te tellen en dit door te geven via Maaimeiniet.be.

Hieronder vind je een pdf aan om de verschillende bloemen te kunnen herkenen:

Meer over:

maaien, bloemen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

hoogerbrugge
hoogerbrugge17 mei 2021 - 13:09

Ik ben sinds kort verhuist naar de gemeente Bloemendaal. Als ik hier rond wandel door het prachtige groen, zie ik in de grasranden, vogelmelk, grote blauwe Vergeet me nieten, madeliefjes, Arondskelk, Lelietje-vandalen, Daslook, Fluitekruid, Pinksterblom, Look-zonder-look, blauwe en roze klaver, de gazons vol met kleine witte bloementjes, waar ik de naam niet van ken Gibskruid misschien? het is in elk geval genieten!

Truus Smeets
Truus Smeets14 mei 2021 - 15:30

Wat een goed idee, de Maai Mei Niet maand, waar ik graag aan mee doe. Ik vind echter wel dat wij laat opgeroepen worden hieraan deel te nemen. De maand is nl. al twee weken oud. Graag volgend jaar eind april de oproep doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.