Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het gevecht van de meerkoet

2 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
424 keer bekeken
meerkoeten_op_ijs

Meerkoeten op het ijs

© Fotograaf ThijsG

Waarschijnlijk heb je wel eens meerkoetengevechten gezien vanaf de waterkant. De zwarte vogels komen overal voor waar water is: in grachten, sloten en meren. 

Ruw gevecht

Meerkoeten hebben nu paartjes gevormd en verdedigen hun territorium fel tegen indringers. Kickboksen is er niks bij, ze vechten elkaar de tent uit. Ze racen over het water naar hun concurrenten om die een pak rammel te geven. Als twee ruziënde meerkoeten dichtbij elkaar zijn, vindt een watergevecht plaats waarbij ze boksen met hun poten. Samen spartelen ze in het water en duwen elkaar onder. De verliezer maakt daarna dat hij wegkomt, achtervolgd door de winnaar.

Nesten van plastic

Meerkoeten maken hun nesten van allerlei verschillende materialen, maar de laatste decennia vinden we veel sporen van mensen in hun bouwsels: plastic. De nesten puilen uit van rietjes, mondkapjes en plastic zakken. Deze producten zijn namelijk relatief makkelijk te vinden in onze vervuilde wateren. Gelukkig helpen veel mensen mee met het verminderen van afval op straat. Je kunt afval gelijk in de prullenbak gooien, of helpen met het verzamelen. 

Meerkoet als hoofdrolspeler

In de gloednieuwe podcast 'Vroege Vogels en Andere Dieren' speelt deze zondag de meerkoet de hoofdrol. Beluister het verhaal nu in je favoriete podcast-app of beluister hem hieronder! Hieronder vind je er alvast wat meer informatie over: 

Elegant, zwart in het pak, met een witte snavel en een witte plek op z’n kop. De meerkoet broedt nu volop, ook in de stadsgrachten, waar ie z'n nest vaak bouwt van pastic afval, van mondkapjes tot zonnebrillen. Auke Florian Hiemstra duikt samen met Anneke Naafs in de wereld van deze fascinerende vogel. Kunnen ze niet vliegen of is dat een mythe? Remco Daalder, auteur van het boek “De Meerkoet”, legt uit hoe dat zit en vertelt smakelijke anekdotes over de meerkoet.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

meerkoet

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema2 mei 2021 - 7:36

mooie video