Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het geheim van de gele kwikstaart

7 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Gele kwikstaart

© Gele kwikstaart - Fotograaf Rob Buiter

Waar een vogel als de veldleeuwerik in een vrije val verkeert, doet de gele kwikstaart het nog best aardig. Beide zijn vogels van het akkerland, beide leven van insecten, maar de één doet het hartstikke slecht, terwijl de ander in het akkerland redelijk stabiel blijft. Wat is het geheim achter het succes van de gele kwikstaart, en waarom doet de veldleeuwerik het zo slecht? Student Wender Bil zoekt het uit in het Groningse akkerland.

Voedselvluchten

Een belangrijk deel van het onderzoek van Wender draait om de voedselvluchten van de gele kwikstaarten. Door op gepaste afstand bij een nest te posten, probeert hij te zien waar de ouders naartoe vliegen om hun insecten te vangen. Daarnaast meet, weegt en ringt hij de jongen, en verzamelt hij poepjes, om te achterhalen wát ze precies hebben gegeten.

Maagdelijk onderzoek

Tot op de dag van vandaag wordt er eigenlijk nog geen onderzoek gedaan naar gele kwikstaarten in Nederland. Alles wat Wender ziet is dan ook min of meer nieuw. Zo ontdekte hij dat de jongen van de kwikstaarten behoorlijk last kunnen hebben van loopkevers, die aan hun poten of hun vleugels knagen. Hij vond zelfs al kuikens met half afgekloven vleugels. Maar ondanks die verrassende predatie blijft de hamvraag: wat verklaart het relatieve succes van deze vogels?
Zo’n flink aantal gele kwikstaarten bij elkaar is een bijzonder gezicht. In de buurt van Zutphen zijn ze gezellig samen aan het poetsen en badderen. Gefilmd door Richard Polderman.
Wender Bil

© Rob Buiter

Student Wender Bil - Fotograaf: Rob Buiter

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.