Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het Galapagos waarin ik woon

  •  
13-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13mei.jpg
In de maanden mei en juni geef ik hier fotografieworkshops aan jongeren tussen de 14 en 18 jaar op alle bewoonde eilanden, geassisteerd door een Ecuadoreaanse collega. Afgelopen week was de eerste workshop op Santa Cruz. Iedere dag tussen half 4 en 6 in de middag, in verband met het licht. De bedoeling is dat de jongeren een beeldverhaal maken over hun Galapagos, het Galapagos waarin zij leven. Door de fotografie leren ze beter kijken en gaan ze nadenken over hun wereld. De beste foto’s worden geëxposeerd in een reizende expositie op de verschillende eilanden. Te starten op Santa Cruz. De workshop was erg leuk en de jongeren waren enthousiast. Ik was behoorlijk verbaasd toen er op vrijdagmiddag 12 jongeren tussen de 14 en 16 jaar met powerpointpresentaties en 5 foto’s in de videoruimte van de CDF hun verhaal aan ons vertelden. Er was hard gewerkt.Een meisje van 15 toonde de ware spirit. Vrijdag aan het begin van de middag delete ze per ongeluk al haar foto’s. Ik had al gezien dat ze prachtig materiaal had. De dame kwam niet jammerend naar ons toe, maar besloot gewoon niet op te dagen en haar foto’s over te gaan maken. Aan het eind van de middag kon ze alsnog haar prachtige powerpointpresentatie laten zien. Dat is de ware spirit. Mijn vermoeden is dat deze dame er wel komt.
Komende week zit ik in Isabela, het grootste eiland in oppervlakte, maar met slechts een kleine 2000 inwoners. Ook hier 12 jongeren die de workshop volgen. Het zal er iets minder sophisticated aan toe gaan, omdat de voorzieningen op het eiland beperkter zijn. Ik neem in ieder geval de flesjes sap en de koeken voor de pauze mee, want grote kans dat die daar niet voorhanden zijn. Zondag wordt al het materiaal door een auto van de CDF aan boord gebracht en in Isabela wordt het weer van boord gehaald en naar de cursusruimte gebracht. Het is een uitdaging om onder primitieve omstandigheden toch te proberen de jongeren te bereiken en te begeleiden om hun eigen verhaal te laten maken.
Misschien een expositie van dit materiaal in Nederland?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.