Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het gaat te goed met de bevers

  •  
13-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bever_06.jpg
De bever is in 1988 opnieuw uitgezet in de Nederlandse natuur. En met succes, want ondertussen leven er zo'n 600 dieren op verschillende plekken in het land. Als natuurbeheerders niet ingrijpen, zijn het er over 20 jaar zeker 7000. De bever begint overlast te veroorzaken.
Schade
Dat stelt de Zoogdiervereniging, die dinsdag met waterschappen en het Faunafonds praat over maatregelen tegen de schade die bevers veroorzaken. Het belangrijkste probleem is dat de knagers gangen en holen in dijken graven daarmee de stabiliteit van de dijk ondermijnen, net zoals muskus- en beverratten dat doen. Ratten worden om die reden actief bestreden in de watergangen.
Populair
Volgens de Zoogdiervereniging is de bever erg populair in Nederland, maar om dat zo te houden moeten er tijdig maatregelen worden genomen tegen de schade die de dieren veroorzaken. Niet voor niets is de bever in de 19de eeuw in Nederland uitgeroeid, aldus de vereniging.
Maatregelen
Op een aantal plekken langs dijken worden proeven gehouden met maatregelen om ratten tegen te houden. Die zouden mogelijk ook tegen bevers kunnen werken. Aanbrengen van rasters onder water, het spannen van kippengaas tegen een dijk en bestraten van de voet van een dijk worden uitgeprobeerd. Natuurbeheerders adviseren ook om 'beverakkertjes' aan te leggen om de beesten zodoende bij landbouwgewas weg te lokken. In de Verenigde Staten en Canada is veel ervaring met zogenoemde 'beaver deceivers' die voorkomen dat de dammen die bevers bouwen de watergangen blokkeren.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor