Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het gaat goed met de bever

  •  
07-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
etende_en_zwemmende_bever_Elshout_NatuurfotografieRS

Etende en zwemmende bever

© Elshout Natuurfotografie

Ruim dertig jaar na de herintroductie van de bever in Nederland heeft het dier zich over een behoorlijk deel van het land verspreid. Sinds 2011 is de beverpopulatie flink gestegen. Naar schatting zijn er nu 3500 bevers, een paar honderd meer dan een jaar eerder. In 2011 waren er nog maar zo'n 1000. Dat melden kennisplatform Nature Today en de Zoogdiervereniging.

Groei

In 1826 verdween de bever uit Nederland. In 1988 werd het dier opnieuw uitgezet in de Biesbosch, mede wegens zijn belangrijke rol als "landschapshervormende soort". De bever zorgt namelijk voor een vergroting van de biodiversiteit, want veel andere soorten profiteren van het omknagen van bomen en het bouwen van dammen. De bever heeft zich in bijna alle provincies gevestigd. Alleen in Noord-Holland niet. Wel is deze provincie al een paar keer door zwervende bevers bezocht. Vestiging van het dier in Noord-Holland is volgens Nature Today een kwestie van tijd en wordt binnen vijf jaar verwacht.

Overlast

Omdat in Nederland nog veel gebieden zijn waar bevers kunnen leven, wordt verwacht dat de groei van het aantal dieren doorzet. Daarbij kan ook overlast en conflict met mensen toenemen. De Zoogdiervereniging zal hierbij adviseren zodat overlast vermindert of verdwijnt en de beschermde bevers aanwezig kunnen blijven.


Bron: ANP, Nature Today, Zoogdiervereniging

Meer over:

bever
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.