Het eten van restjes
• 26-09-2008
• leestijd 2 minuten
We kennen het allemaal wel: Een halve wortel die overblijft bij het koken, aardappels die in te grote hoeveelheden zijn ingekocht of de twee tomaten die eenzaam oud worden achterin de koelkast. Het tijdelijke restaurant
Rest.
verzamelt dergelijke overschotten om er heerlijke maaltijden mee te bereiden. Kok
Miguel Brugman
kookt live in het Capitool.
Restaurant Rest. organiseert op een aantal zondagmiddagen lunches bereidt uit opgehaalde resten eten. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de keerzijde van onze omgang met voedsel en grondstoffen. De ingrediënten worden door chefkok Miguel Brugman tot smakelijke lunchdiners omgetoverd en aangeboden aan bezoekers van Rest.
Restgerecht Vroege Vogels
Ingredienten
1/4 pompoen, enigzins verschrompeld
1/2 bos verlepte bleekselderij
1 teen knoflook
1 sjalotje
olie
peper
zout
4 kastanje champignons
1 rood uitje
1 schijf ananas
4 suikerklontjes
wat water
2 aardappelen die over zijn van een grotere zak
scherp mes
1 koekenpan
goed humeur
schil de pompoen en snijd in blokjes
snijd de bleekselderij in kleine stukjes
snipper sjalot en knoflook.
Verhit een koekenpan, doe olie in de pan, fruit sjalot en knoflook.
Voeg pompoen toe en roerbak totdat de pompoen lichtbruin kleurt.
Voeg bleekselderij toe en bak nog even mee.
Breng op smaak met peper en zout.
Snipper het rode uitje, bak glazig.
Verwijder het steeltje van de champignons en snijd in parten.
Bak de champignons op hoog vuur met de ui totdat ze kleiner en bruiner worden. Breng op smaak met zout en peper.
Schil de ananas en snijd in kwarten. Snijd de kwarten in zeer dunne plakjes (1-2 mm). Bak deze plakjes op hoog vuur in een pan tot ze kleuren, draai de plakjes om. Voeg suiker klontjes toe en een scheutje water. Laat rustig doorsudderen tot de suiker begint te caramelliseren. Schep door elkaar heen.
Was de aardappelen en snijd ze in heel dunne plakjes.
Verhit een koeken pan met wat olie. Bak de schijfjes en bestrooi met wat zout.
Wacht tot de aardappelschijf transparanter cq glazig worden.
Draai ze om, binnen een paar minuten zijn ze goudbruin en klaar om te eten.