Het einde van kernenergie
• 03-06-2011
• leestijd 1 minuten
Zwitserland en Duitsland namen deze week definitief afscheid van kernenergie. Ook andere Europese landen twijfelen over hun centrales. Nederland niet. Sterker nog, als het aan het kabinet Rutte ligt beginnen we nog deze regeerperiode aan de bouw van een tweede Borssele. Onzinnig plan, vindt hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft Ad van Wijk. Volgens hem kan ook ons land zonder problemen helemaal stoppen met kernenergie. Zo levert Borssele 4% van de Nederlandse elektriciteit. Niks vergeleken met de kwart van de elektra die de centrales in Duitsland opleveren. En als de Duitsers het kunnen zonder kernenergie, dan moet het ons zeker lukken, aldus van Wijk.
Alle zeventien kerncentrales in Duitsland moeten per 2022 stilgelegd zijn. De eerste acht centrales zijn al buiten bedrijf; de andere negen volgen over een decennium.
Duurzame energie-ondernemer Ad van Wijk is hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. In deze positie richt Van Wijk zich op de energiesystemen van de toekomst. Van Wijk: 'Een duurzaam energiesysteem is geen optelsom van losse zonnepanelen en windmolens. We moeten toe naar totaal nieuwe integrale energiesystemen. Van Wijk was tot 2009 bestuursvoorzitter van Econcern.
Wat vindt u? Moet Nederland het Duitse voorbeeld volgen?