Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het dier komt dichter bij de mens en dat schuurt soms

  •  
06-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
kattenbrokjes_Bjorn-Hermans-Flickr.jpg

© Foto: Björn Hermans (Flickr Creative Commons)

De mens is niet de baas van het dier, daar zijn steeds meer Nederlanders van overtuigd. Nog maar een op de drie vindt dat de mens boven het dier staat, ruim een kwart noemt mens en dier gelijkwaardig, vooral omdat dieren gevoel hebben en deel uitmaken van hetzelfde ecosysteem. Daardoor verandert ook onze omgang met dieren, constateert de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA). Dit meldt Trouw vandaag.

Langzame trend

Snel gaat die verandering niet, zo blijkt uit de tweede publieksenquête onder ruim 2000 mensen naar ‘De Staat van het Dier’, die de RDA volgens Trouw donderdag presenteert op zijn congres. Een ruime meerderheid vindt liefde, warmte en gezelligheid nog steeds het belangrijkste aan de omgang met dieren. Mishandeling en verwaarlozing van dieren staan daar als de meest genoemde negatieve kanten tegenover.

Veehouderij

Megastallen zijn volgens ruim de helft van de Nederlanders (59 procent) niet geschikt voor gezondheid en welzijn van zogeheten productiedieren. En 39 procent ziet de huidige veehouderij daarvoor als een obstakel - dit was vier jaar geleden, toen de enquête voor de eerste keer is gehouden, nog 30 procent. Het vertrouwen dat de overheid zorg draagt voor het welzijn van vee neemt af.

Bron: Trouw

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.