Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Chaenotheca Biesboschii: de Biesbosch heeft haar eigen korstmos

31 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Wilgenschorssteeltje Biesbosch

© fotograaf:Bart Hovers

Het is tijdens een excursie in 2016 als cursisten Maarten Langbroek en Jan-Jaap Spaargaren op een dode boom midden in de Biesbosch een korstmos zien. Ze weten het meteen: het is een bijzondere soort. De kleine steeltjes zien eruit als ‘schorssteeltje’ maar hebben een opmerkelijke bruine gloed over zich. Er volgt een jarenlange zoektocht door korstmossenspecialist Arno van der Pluijm en nu is het eindelijk dan zo ver: het is nieuwe korstmossoort! Chaenotheca biesboschii  is vernoemd naar de vindplaats: de Biesbosch. En vanwege de ogenschijnlijke voorkeur voor wilgenhout is als Nederlandse naam wilgenschorssteeltje gekozen.

Leefgebied

Schorssteeltjes ( Chaenotheca spp.) zijn zeer kleine, enkele millimeters hoge, speldenknopvormige korstmossen, die groeien in schorsspleten van oude bomen of op dood hout. Doordat ze meestal met tientallen bij elkaar staan, vallen ze toch een beetje op. Inmiddels is gebleken dat het wilgenschorssteeltje niet zeldzaam is in een groot deel van de Biesbosch. Zij is vooral te vinden op droog, zacht, verrot hout van oude, nog rechtopstaande, dode stammen, bij voorkeur van wilgen waarvan de top is afgebroken.

Afkomst

Waar deze nieuwe soort vandaan is gekomen blijft nog de vraag. Het meest voor de hand liggende is dat de soort overgewaaid is uit plekken waarvan de korstmosflora nog niet goed bekend is. De zeer kleine sporen van schorssteeltjes kunnen met luchtstromingen waarschijnlijk grote afstanden afleggen. Bij het uitgevoerde DNA-onderzoek bleek materiaal van C. ‘gracillima’ uit India verwant aan het Biesboschmateriaal. Dus wellicht ligt hier een oorsprong, maar verder onderzoek is nodig om hier duidelijkheid over te krijgen.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.