Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het belang van de brandnetel

  •  
14-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3611 keer bekeken
  •  
dagpauwoog rups op brandnetel

© Rupsen van de dagpauwoog knabbelen aan een brandnetel. Fotograaf Greetje1955

Zodra hij oprukt in onze tuin rukken we hem uit de grond, uit angst voor de brandplekken op onze huid. De brandnetel. Maar deze plant is van onschatbare waarde voor vele dieren.

Stikstof

Brandnetels komen voor op stikstofrijke, humushoudende grond, vaak op halfbeschaduwde plaatsen. De grote brandnetel is vaak te vinden op ruderaal terrein, zoals afvalplaatsen en verlaten bouwplaatsen. Juist het feit dat de brandnetel veel stikstof bevat , trekt vele dieren aan. Voor de  meeste herbivoren is een verhoging van het stikstofgehalte van positieve invloed  op hun groei, overleving en voortplanting. Door van de brandnetel te eten krijgen ze stikstof binnen.

Herbivoren

Vele insecten zijn dus afhankelijk van de brandnetel, zoals dag- en nachtvlinders, wantsen, enkele slakken, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen. Er komen ongeveer wel 50 vlindersoorten op de brandnetel voor. Hieronder een aantal voorbeelden van zijn bewoners.
De brandnetel is onder de inheemse planten, hét gewas dat voor het grootste aantal vlindersoorten als voedselplant dient. Vlindersoorten zoals landkaartje, dagpauwoog, atalanta, brandnetelmot, bruine snuituil en gehakkelde aurelia zijn bijna compleet afhankelijk van de plant. Zij hebben allen de brandnetel als waardplant. Hierop leggen ze hun eitjes, verpoppen ze en eten als rups de bladeren.
vlinders op brandnetel
Vanaf linksboven met de klok mee, het landkaartje, de brandnetelmot, atalanta en de gehakkelde aurelia. Fotografen JudithBouma, Jokenijenhuis, Vroegop, GertPaassen.
De rups van het brandnetelkapje foerageert ook op de brandnetel. De nachtvlinder komt algemeen voor in Nederland en behoort tot de uilen.
brandnetelkapje

© Fotograaf lammie-ja

Fotograaf Lammie-ja.
De brandnetelwants leeft van de bloemen en zaden van de brandnetel. 
Fallback image for card
Fotograaf Antoni67.
Tenslotte zijn er ook vogels die afhankelijk zijn van de brandnetel. Zo broedt de bosrietzanger tussen de brandnetels, hij hangt namelijk zijn nest aan de stengels van deze nuttige planten. Ook de koning van onze zangvogels, de nachtegaal, wordt gewoonlijk te midden van de netels geboren.
nachtegaal brandnetels

© Fotograaf petervanduijn

Fotograaf petervanduijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.