Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het barst van de brokkelsterren

6 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In de Oosterschelde is de invloed van klimaatverandering goed zichtbaar. De zachte winters van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor een explosie aan brokkelsterren. Lokaal is meer dan twee derde van de bodem bedekt met de invasieve zeester. Het gevolg is dat andere onderwaterorganismen uit de Oosterschelde worden verdrongen, zoals anemonen, kokerwormen maar ook vissen en veel andere soorten zeedieren.
Peter van Bragt van stichting Anemoon laat Menno duizenden warmteminnende brokkelsterren zien, in de meest prachtige kleuren.
Ook toont hij andere West-Europese soorten zeedieren die door de klimaatverandering hier nu heel goed gedijen: zoals het ruigkrabbetje, hooiwagenkrab en Groene wierslak.
Volgens Van Bragt kunnen de brokkelsterren en andere zuidelijke soorten zich hier nu goed vestigen omdat onze winters de afgelopen jaren gemiddeld vrij zacht waren. 
Bij een echt strenge winter (zoals tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997) leggen veel van deze soorten het loodje.
Klimaatverandering houdt niet op bij Zeeland. Zo is de Millennium wratslak, een zeenaaktslak die vroeger zijn noordelijkste grens had bij Bretagne, de laatste jaren ook al gezien in het zuiden van Noorwegen. En is het Blauwtipje, een andere soort zeenaaktslak meer dan duizend kilometer noordelijk opgeschoven tot bij het Noorse Trondheim. 
Brokkelsterren hebben een vijfhoekige centrale plaat met vijf dunne lange gestekelde armen tot ongeveer 8 centimeter lang. De armen kunnen, als ze zich voeden, omhoog gericht in de stroming staan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar